Hoppa till huvudinnehåll

Katolska kyrkan uppdateras till 2000-talet

Bild: EPA/OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES påsktal

Få katoliker håller med kyrkans åsikter om abort, homosexualitet och preventivmedel. Nu vill den katolska kyrkan uppdatera sina illa omtyckta läror.

Den katolska kyrkan kommer att ompröva sina åsikter i kontroversiella frågor. Under veckoslutet inledde ett par hundra biskopar en brainstormingsession om hur man bättre kan framföra åsikterna om bland annat abort.

Biskoparna ska under ett två veckor långt kyrkomöte debattera kyrkans ståndpunkt i frågor om abort, homosexualitet, preventivmedel och skilsmässa. Även lekmän bjuds in till diskussion.

Katoliker håller inte med kyrkan i familjerelaterade frågor

Enligt en global opinionsmätning förkastar majoriteten av katolikerna kyrkans åsikter i dessa frågor och nu hoppas man att mötet kan resultera i att de impopulära åsikterna revideras.

- I egenskap av ett av världens äldsta religiösa samfund brådskar den katolska kyrkan inte med att förändra sina läror, säger brittiska BBC:s korrespondent Caroline Wyatt i Rom.

Kyrkomötet kommer knappast resultera i att den katolska kyrkan säger ja till homovigslar men påven Franciskus hoppas på att biskoparna reagerar på de ”epokgörande förändringar” som sker i familjelivet. Biskoparna väntas åtminstone klä de kontroversiella argumenten i nya ord.

I september i fjol meddelade påven att också homosexuella, frånskilda och kvinnor som gjort abort ska vara välkomna till kyrkan.