Hoppa till huvudinnehåll

”Medierna sprider ebolapanik i USA”

Chriso Vuojärvi är Yles nya USA-korrespondent.
Chriso Vuojärvi är Yles nya USA-korrespondent. Bild: Yle/Ilmari Fabritius christian vuojärvi

I USA ökar rädslan för febersjukdomen ebola, trots att de enda konstaterade fallen är under strikt kontroll och risken för smittospridning bedöms som minimal. Ändå gör massmedierna sitt bästa för att piska upp stämningen, berättar Yle Nyheters korrespondent i New York.

Tjugo minuter av bästa sändningstid på teve kan användas till att älta ebolafallen, berättar Christian Vuojärvi i New York.

- Det är klart att människor är rädda, och medierna är kanske den största boven här.

Enligt Vuojärvi försöker medierna med dramatiska rubriker locka läsare eller hålla folk på kanalen. Man följer minutiöst med detaljerna kring de hittills enda ebolafallen i USA. Under veckoslutet försämrades läget avsevärt för den första insjuknade mannen, som vårdas i Dallas, Texas. Samtidigt har den andre smittade amerikanen flugits hem och han har nu försatts i karantän.

Strängare gränskontroll på förslag

Myndigheterna försäkrar att risken för en smittospridning är minimal, men det har inte hindrat spekulationer kring hur kampen mot sjukdomen kunde effektiveras.

Den största rädslan är att smittade ska kunna ta sig in i landet. Bland annat har en del politiker föreslagit skärpta gränskontroller, exempelvis så att man helt stänger gränserna för folk som rest via Eboladrabbade länder. I praktiken skulle det här betyda att man gick igenom så gott som alla passagerare på väg till USA.

- Alla som rest till USA vet att gränskontrollen redan nu kan ta väldigt länge. Om åtgärder av det här slaget införs hotar kaos på flygplatserna, säger Vuojärvi.

Ett annat förslag är att stoppa alla flyg från USA till de länder som drabbats av ebola. Samtidigt försöker myndigheterna lugna ner allmänheten och försäkra att man gör sitt yttersta för att hindra smittan från att spridas.

- Bland annat är alla de som varit i kontakt med de insjuknade amerikanerna under noggrann uppsikt. Ingen av dem har uppvisat några tecken på ebola.

Åtal och jakt på hemlös man

Ändå har de två amerikanska fallen även lett till rätt bisarra åtgärder från myndigheternas sida, berättar Christian Vuojärvi.

- Åklagare i Texas överväger nu att stämma den första ebolasmittade amerikanen, eftersom han först ljög på flygplatsen om sina eventuella kontakter med insjuknade personer.

Samtidigt efterlyste man också en hemlös man, som hade rest i samma ambulans som den första smittade amerikanen. Myndigheterna fick ändå tag på honom och kunde komma med lugnande besked - mannen uppvisar inga tecken på att ha smittats.

Läs också