Hoppa till huvudinnehåll

Neste Oil slutar utveckla mikrobolja

Sköldviks raffinaderiområde i Borgå.
Neste Oil har utvecklat mikrobolja vid raffinadieriet i Borgå i ett par år nu. Sköldviks raffinaderiområde i Borgå. Bild: YLE/AG Karlsson sköldviks raffinaderiområde

Neste Oil har utvecklat mikrobolja vid raffinaderiet i Sköldvik i Borgå, men lönsamheten är inte hållbar. Nu ska man i stället satsa på annat, säger teknologichef Lars Peter Lindfors.

Neste Oil satsar stort på att utveckla förnybara bränslen. Mikroboljan, som började utvecklas vid Neste Oils raffinaderi i Sköldvik i Borgå för ett par år sedan, är en teknologi i leden av många man tittat på.

Man har bland annat undersökt hur rester från skogs- och jordbruket kan utnyttjas.

– Vi har kommit till en punkt där vi har dokumenterat patentfamiljerna och teknologin, och då det inte längre är lönsamt att fortsätta utveckla mikrobolja. Så det stämmer att vi riktar resurserna på andra teknologier, men jag vill ändå avdramatisera det hela, säger teknologichef Lars Peter Lindfors.

Samma resurser, andra teknologier

Neste Oil kommer fortsättningsvis att ha samma resurser att lägga ner på utvecklingen av förnybara bränslen, säger han.

– Ju fler olika saker vi prövar på, desto bättre helhetsbild får vi. Nu går vi framåt längs andra vägar tills vi hittar en ekonomiskt hållbar teknologi.

Den första provanläggningen öppnades vid raffinaderiet i Sköldvik i Borgå för ett par år sedan. Då investerade Neste Oil närmare åtta miljoner euro i anläggningen.

Mikrobolja tillverkas av olika typer av jäst, mögel och sopor.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland