Hoppa till huvudinnehåll

Nordens filmmästare

Amanda Björkholm, Elin Åsvik och Emilia Wik.
Amanda Björkholm, Elin Åsvik och Emilia Wik. Bild: Yle/Anna Ruda amanda björkholm

Amanda Björkholm, Elin Åsvik och Emilia Wik åkte till Norge på ett filmläger för unga för att lära sig mer om hur man gör film. På söndagen vann de filmtävlingen och kan nu titulera sig Nordiska mästare i film.

Filmlägret i Sandefjord inleddes på torsdagen med att deltagarna delades in i grupper, och de tre Korsholmsflickorna bildade ett lag tillsammans med fem norska ungdomar. Temat för filmerna som skulle göras var brott och filmen skulle vara högst två minuter. Efter noggrann planering och filmning klippte laget sin film ”Too late”. På söndagen visades alla filmer för de 75 ungdomarna från Färöarna, Island, Danmark, Finland och Norge.

- Det var jättespännande att se vår egen film, jag skakade i hela kroppen, säger Emilia Wik.

- Jag tyckte det var jätteroligt att se vår film på en stor bioduk, säger Amanda Björkholm.

- Vi var väldigt nöjda med vår film och det var egentligen helt fantastiskt att vi fick vara med och göra en så bra film, säger Elin Åsvik.

Deras film utsågs till bästa film och belönades för bästa manus under den stora filmföreställningen. Flickorna som går i tvåan och trean i Korsholms gymnasium hoppas på att kunna jobba med film också i framtiden. Receptet på en bra film är enligt de nykorade mästarna en bra berättelse och ett bra manus.