Hoppa till huvudinnehåll

Tyfonen drog förbi Tokyo

Tyfonen Phanfone i Tokyo
Tyfonen Phanfone drog över Japan, men huvudstaden Tokyo undkom värre skador. Tyfonen Phanfone i Tokyo Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA tyfon

Japans huvudstad Tokyo verkar ha undkommit den svåra tyfonen Phanfone som drar över landet.

De japanska myndigheterna befarade att ovädret skulle orsaka skador i mångmiljonstaden. På måndag morgon finsk tid uppgav press- och kulturråd Mikko Koivumaa på Finlands ambassad i Tokyo att tyfonen aldrig nådde staden i sin fulla styrka.

- Det ser ut som om tyfonen drog förbi och aldrig kom in över själva staden. Den ser ut att ha dragit ut till havs nu, sade han vid åttatiden, då det var eftermiddag i Japan.

Minst ett dödsoffer

Tyfonen Phanfone nådde Japan senaste natt finsk tid. Den har orsakade åtminstone ett dödsoffer på den sydvästliga ön Okinawa och flera personer saknas.

Tre amerikanska soldater sveptes iväg av höga vågor då de befann sig på Okinawa. En av dem hittades senare död och två saknas fortfarande.

Hundratals flygresor sälldes in och människor uppmanades att söka skydd undan vindarna och regnet. Många skolor och arbetsplatser höll stängt.

Vindstyrkor på 50 meter per sekund uppmättes.

Vid Finlands ambassad säger Mikko Koivumaa att det inte finns några exakta uppgifter om materiella skador ute i landet. Det man vet är att tiotusentals hushåll är utan el.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes