Hoppa till huvudinnehåll

3300 namn för hjärtkirurgin

Maj-Britt Råholm
Maj-Britt Råholm Maj-Britt Råholm Bild: Yle/Marcus Lillkvist maj-britt råholm

Drygt 3 000 personer har skrivit på en namnlista för att bevara hjärtkirurgin i Vasa. Maj-Britt Råholm, professor i Norge, hade gärna presenterat siffrorna på dagens möte men fick veta att det var stängt.

På tisdag eftermiddag kommer sjukvårdsdistriktets fullmäktige att träffas i Vasa för ett seminarium som bland annat berör hjärtkirurgin.

Bild: Yle/Anna Ruda rädda hjärtkirurgin

Maj-Britt Råholm, en av de som aktivt samlat in namn för hjärtkirurgin, hade gärna varit med men hade förstått att enbart inbjudna var välkomna till seminariet.

- Ska inte sådana här tillställningar vara öppna för allmänheten? Det handlar ju om befolkningens hälsa och välbefinnande. De borde väl få vara med och lyssna när det gäller dem, resonerar Råholm som nu sett till att fullmäktiges Michael Luther (SFP) i stället kommer att berätta om namninsamlingen.

Tusentals namn

På något sätt tillåts att en grupp tjänstemän går emot beslutet. Jag är bekymrad över att man inte följer demokratiska beslut i rättsstaten Finland
På knappt tre veckor har drygt 3 000 namn samlats in. Desutom, berättar Råholm, tillkommer 200-300 namn från Jakobstad.

- Jag hoppas på att vi under hösten ska komma upp i 5 000 - 6 000 namn. Det här visar österbottningarnas åsikt i frågan. Man tycker att den är viktig.

Det som de flesta reagerat på är avstånden till Tammerfors och Åbo. Men Råholm räknar upp flera fördelar ifall man behåller hjärtkirurgin.

- Vi är rädda för att många andra specialiteteter också stryker med om hjärtkirurgin försvinner. Det syns redan i rekryteringen, till exempel finns bara en kärlkirurg vid centralsjukhuset.

Hjärtkirurgin räddad?

Frågan som helhet är redan avgjord av fullmäktige. Hjärtkirurgin ska bli kvar. Men en arbetsgrupp som jobbar vidare med frågan framhåller faktorer som fortsättningsvis talar för att hjärtkirurgin borde läggas ned.

- Det fattades ett demokratiskt beslut i februari. Men på något sätt tillåts att en grupp tjänstemän går emot beslutet. Jag är bekymrad över att man inte följer demokratiska beslut i rättsstaten Finland, säger Maj-Britt Råholm.

- Det är ganska allvarligt egentligen

"Seminariet är öppet"

Råholm har jobbat som sjukskötare inom hjärtvården på Vasa centralsjukhus i 20 år men är nu professor i Norge. Hon har adressen kvar i Vikby.

Fullmäktiges ordförande Gösta Willman (SFP) säger att seminariet visst är öppet för allmänheten.