Hoppa till huvudinnehåll

Ebolafall möjliga också i Finland

Ebolapatient i Liberias huvudstad Monrovia den 3 oktober 2014.
Ebolapatient i Liberias huvudstad Monrovia den 3 oktober 2014. Ebolapatient i Liberias huvudstad Monrovia den 3 oktober 2014. Bild: AFP / Lehtikuva monrovia

Infektionsläkare Peter Klemets vid Borgå sjukhus anser inte att det spanska ebolafallet ändrar på hotbilden för Finlands del. Han förmodar att sjukdomen också kan nå vårt land. Virusets långa inkubationstid gör att det kan dröja innan smittan bekräftas.

Angående det spanska fallet säger Klemets säger att det inte behövs mer än ett misstag för att ebolasmittan ska föras vidare - också då patienten hålls isolerad.

- I princip räcker det med att någon länk sviker under skyddsprocessen. Det kan till exempel hända att någon inte följer protokollet fullt ut då han tar av sig skyddskläderna. Kanske den personen kommer i kontakt med sekret eller blod, som sedan leder till smitta.

Hur lätt smittar ebola?

- Inte väldigt lätt. Det behövs verklig direktkontakt med kroppsvätskor eller sekret, som blod, avföring eller urin. Ebola smittar inte via luften eller ytkontakt, som till exempel influensa eller norovirus. Men sjukdomen är förstås mycket värre.

Tror du att vi får se fler fall i Europa?

- Det är nog möjligt. Smittan kan komma in i landet med hjälparbetare som verkat i ebolaområden, eller med hemvändande resenärer som varit i kontakt med smittade. Ebola har trots allt en ganska lång inkubationstid, upp till tre veckor. Under den tiden kan det hända mycket.

Idag har en annan ebolasmittad hjälparbetare flugits hem till Norge. Hur stor är risken med att flyga hem smittade hjälparbetare för vård?

- I det norska fallet vet man att personen har ebola. Hemflygningen sker med ett specialutrustat transportflyg. Där ser jag ingen större risk för allmänheten.
- Orsaken att patienter flygs hem är att man vill ge bästa möjliga vård. Man har ju ingen etablerad effektiv medicin mot ebola, även om man prövar flera olika läkemedel. Däremot vet man att modern intensivvård kan göra mycket - kanske rädda livet på en del smittade.

- Hur stor är chansen för en ebolasmittad att tillfriskna på ett sjukhus i Europa, jämfört med Västafrika?

- Nog bedömer jag chansen som större, bara vården ges på ett modernt sjukhus. Sjukdomsbilden kan i slutändan bli väldigt dramatisk och akut, och kräva intensivvård - det har man inte möjlighet till på små västafrikanska sjukhus.
- Men om sjukdomen drabbar väldigt aggressivt hjälper inte ens de bästa resurser. Där spelar individuella faktorer in. Just då det gäller ebolaviruset vet man att olika människors immunförsvar reagerar mycket olika.

- Det har sagts att vi i Finland inte har orsak att känna oro för ebolaviruset. Nu när smittan nått Spanien kanske det finns orsak till oro, trots allt?

- Jag tycker att vi inte ska känna oss mer oroade än förr. I Finland och Norden är man väldigt uppmärksam och följer med inresande.
Klart att någon enstaka smittad kan komma in i landet medan inkubatiostiden pågår, men jag bedömer inte risken som stor i det här läget.

Läs också

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa