Hoppa till huvudinnehåll

Ebolasmittad anlände till Norge

Den norska hjälparbetaren som har smittats av ebola i Sierra Leone har nu anlänt till Norge. Kvinnan ska vårdas på ett specialutrustat sjukhus i Oslo.

Ebolan sprider sig i västafrika
Ebolan sprider sig i västafrika Bild: Yle ebola
Den ebolasmittade norska hjälparbetaren anlände på tisdagseftermiddagen till Norge. Kvinnan evakuerades från Sierra Leone i ett specialutrustat transportplan som har lånats ut av USA. Planet har tidigare använts för att evakuera smittade amerikaner.

Både medier och utryckningsfordon väntade flera timmar på Osloflygfältet Gardermoen på att planet skulle landa.

]Den ebolasmittade kvinnan kommer att vårdas på universitetssjukhuset Ullevål i Oslo. Där finns en avdelning där människor som bär på mycket smittsamma sjukdomar kan vårdas. Sjukhuset har plats för tio patienter. Personalen där är redo att genast inleda behandlingen.

"Evakueringen går som planerat"

Den smittade kvinnan arbetade som hjälparbetare för den internationella organisationen Läkare utan gränser i Sierra Leone. En representant för organisationen säger till norska NRK att evakueringen förlöper bra.

- Evakueringen går som planerat, och den smittade hjälparbetaren är vid gott mod, säger Anne Cecilie Kaltenborn från Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser uppgav på måndagen att kvinnan hade smittats av sjukdomen i Sierra Leone. Organisationen har över 3 000 hjälparbetare i regionen och trots stränga säkerhetsåtgärder har ett tiotal av organisationens hjälparbetare drabbats av ebola.

Sierra Leone är ett av de värst drabbade västafrikanska länder där den dödliga blödarfebern härjar. Ungefär 3 500 personer i Västafrika har dött i ebolaepidemin.

Läs också:

Spanska ebolafallet: vårdkedjan brast
Första ebolasmittan i Europa bekräftades

Följ NRK:s direktrapportering här

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes