Hoppa till huvudinnehåll

Elop - historiens sämsta vd?

stephen elop
stephen elop Bild: Yle Stephen Elop,lanseringstillfälle

Nokias före detta vd, kanadensaren Stephen Elop får hård kritik i en nyutkommen bok om mobiljättens tid under Elops ledning. Bokens titel är Operaatio Elop (Operation Elop) och den ges ut av förlaget Teos.

Elop kan sägas vara en av världens sämsta, om inte historiens sämsta vd, skriver författarna Pekka Nykänen och Merina Salminen. Den här slutsatsen drar de på basis av intervjuer med över ett hundra personer - de flesta av dem är eller var anställda vid Nokia.


Elops uteblivna framgång som vd berodde inte på de misstag som hans föregångare, Olli-Pekka Kallasvuo, hade gjort. Det var uteslutande Elops eget fel att han inte kunde rädda Nokia, heter det i boken.

Marknadsvärdet rasade

När Elop inledde sin karriär vid Nokia låg bolagets marknadsvärde på närmare 30 miljarder euro. Tre år senare, då Nokia meddelade att mobiltelefonin säljs till Microsoft, hade nästan hälften av marknadsvärdet försvunnit.

- Under Elops styre förlorade aktieägarna 18 miljoner euro - per dag, konstaterar författarna. De skriver vidare att Elops tal om "den brinnande oljeplattformen" i ett slag nästan drog mattan under Nokias framtid.

Elop gjorde misstag i god tro

Steven Elop (till vänster på bilden)
Steven Elop (till vänster på bilden) Bild: EPA/DANIEL DEME ballmer

Stephen Elop var ändå inte den person som "tog livet av" Nokias mobiler - det gjorde den överlägsna attityd som rådde vid Nokia, den oklara ansvarsfördelningen och de felaktiga beslut som styrelsen tog, skriver Nykänen och Salminen.

Elop gjorde enorma misstag - men i god tro. Han placerade alltför många ägg i samma korg, då han gick in för Microsofts Windowssystem som plattform, säger författarna.

De avvisar ändå teorin om att Elop var en trojansk häst, utsänd av Microsoft, som så småningom skulle sälja Nokia till Microsoft för ett billigt pris.

- Det beslutet gjorde Nokias styrelse. Elop var helt enkelt fel man för uppdraget att rädda Nokia, konstaterar Pekka Nykänen och Merina Salminen i Operation Nokia.

Se Tv-nytt från den 10 september 2010 då Stephen Elop tillträdde.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes