Hoppa till huvudinnehåll

Finland inte så dyrt som alla tror

Matkorg.
Matkorg. Bild: Yle/Josefine Janhonen matkasse

Finländare är vana att tänka att prisnivån är mycket hög hos oss, men Eurostats pris- och inkomstjämförelse visar att så inte är fallet.

Eurostat har jämfört europeiska barnlösa och yrkesverksamma singlar i 27 länder. I jämförelsen ingår både länder som använder euro och som inte gör det.

Den genomsnittliga bruttolönen uppgick till 22 600 euro år 2012. I Schweiz uppgick den genomsnittliga förtjänsten till drygt 60 000 euro, i Norge till cirka 48 000 euro och i Finland till drygt 29 000 euro.

I EU:s fattigaste land Bulgarien förtjänade en yrkesverksam ensamstående person i snitt 3 600 euro år 2012.

Finland i mellankategorin

Jämförelsen placerar Finland i en europeisk mellankategori i fråga om exempelvis livsmedel.

Maten i Finland är cirka 17 procent dyrare än i de 17 övriga länderna som använder euro. I genomsnitt använder finländare 12 procent av sina inkomster till mat, men samma siffra gäller för Tyskland, Italien och Frankrike.

Kött kostar 13 procent över EU-genomsnittet hos oss, vilket gör det mellandyrt för oss. I Slovenien är köttet 15 procent billigare än i EU, men slovenerna förtjänade endast 11 500 i snitt under jämförelseåret.

Billiga bredband och mobiler

Vad gäller elektricitet och bränsle kommer finländarna till och med i snitt 12 procent billigare undan än andra européer.

Också mobiltelefoner, bredband och dagstidningar är billiga i europeiskt perspektiv. I Bulgarien är abonnenternas telefonräkningar på samma nivå som finländarnas.

Alkohol kostar

Alkohol kostar 80 procent mer hos oss än i euroländerna i genomsnitt. För alkoholprodukter betalar finländare cirka 50 procent mer än greker, men förtjänar samtidigt 100 procent mer.

Relaterat till inkomstnivån är alkoholhaltiga drycker billigast i Tyskland och Schweiz. I Norge kostar alkoholen 180 procent och tobaksprodukter nästan 160 procent mer än i Europa i genomsnitt.

Finländare anser att alkoholdrycker är mycket billiga i Estland, men för ester är de dyra. I Estland förtjänade en person i jämförelsegruppen i snitt 8 700 euro för två år sedan.

Marcus Ziemann, Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes