Hoppa till huvudinnehåll

Spanien: Fyra personer i karantän efter ebolamisstankar

ebolamsittad
Trots extrema säkerhetsåtgärder har en ur personalen smittats. Spanien utreder nu hur det gick till. ebolamsittad Bild: EPA/EMILIO NARANJO ebolaepidemin 2014

De spanska myndigheterna har isolerat totalt fyra personer på grund av ebolasmittan. Förutom den sjukvårdare, som i måndags konstaterades ha insjunknat i ebola, utreds tre misstänkta fall.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna i Madrid handlar det om den sjuka kvinnans make (för hans del sägs risken vara "hög"), en annan kvinnlig vårdanställd, samt en manlig ingenjör som nyss återvänt från Nigeria.

På tisdagskvällen kunde myndigheterna bekräfta för Reuters att det ebolatest som utförts på den andra kvinnan varit negativt.

Ytterligare ett 50-tal personer hålls under uppsikt. Det rör sig i huvudsak om vårdpersonal.

Hur smittades Teresa?

Det insjuknade vårdbiträdet är en 40-årig kvinna som i spanska medier bara kallas Teresa. Hon vårdas på sjukhuset Carlos III i södra Madrid. Hon behandlas med antikroppar från tidigare smittade patienter.

Nu försöker myndigheterna komma underfund med hur Teresa fick smittan. Hon arbetade själv vid Carlos III och var med om att vårda två patienter som hade smittats av ebola i västra Afrika. Båda två var missionärer, 75-årige Miguel Pajares respektive 69-årige Manuel García Viejo. Pajares dog den 12 augusti och García Viejo den 25 september.

Teresa började känna sig dålig den 30 september, men uppsökte vård först efter fem dagar, i söndags. På måndagen kunde man bekräfta att hon hade smittats av ebola.

Ebolasmittan överförs mellan människor genom infekterade kroppsvätskor. Men det är inte klart hur smittan har överförts från patienterna till Teresa. Hon ingick i en grupp på ett trettiotal vårdanställa som skötte om ebolapatienterna.

Enligt andra medlemmar ur vårdgruppen var säkerhetsåtgärderna extrema. De använde dubbla overaller, dubbla handskar och skyddsglasögon när de vårdade patienterna. Alla är därför förvånade över att Teresa har smittats.

WHO: Nya fall troliga - men vår beredskap är god

Spaniens regering manar nu befolkningen till lugn. Men många kritiker ifrågasätter regeringens beslut att flyga hem smittade missionärer från Afrika. Det råder oro över hur förberedda landets sjukhus är inför den fruktade sjukdomen.

På börsen i Madrid ledde smittonyheten till turbulens under tisdagen. Aktieindexet IBEX-35 slutade drygt två procent på minus, och oron spreds också till övriga europeiska börser. I synnerhet rese- och turistsektorn fick sig rejäla törnar.

Även EU-kommissionen har bett hälsoministeriet i Madrid om en förklaring till ebolautbrottet.

Världshälsoorganisationen WHO ser nya ebolafall i Europa som sannolika. WHO:s Europachef Zsuzsanna Jakab konstaterar att den intensiva trafiken mellan Europa och Västafrika gör det nästan omöjligt att stoppa smittan helt.

Jakab understryker ändå att Europa har god beredskap för vård av smittosamma sjukdomar. Att ebolaviruset skulle spridas i Europa är enligt henne ytterst osannolikt.

Läs också:

Första ebolasmittan i Europa bekräftades

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes