Hoppa till huvudinnehåll

Tyske författaren Siegfried Lenz har avlidit

Siegfried Lenz tysk författare.
Siegfried Lenz tysk författare. Bild: EPA/ ULRICH PERREY siegfried lenz

Den tyske författaren Siegfried Lenz är död. Lenz dog på tisdagen i en ålder av 88 år. Han var ett av de stora namnen i tysk efterkrigslitteratur, både vad gäller produktivitet och publiktycke.

Lenz var född i Ostpreussen, som numera tillhör Polen, och deltog i andra världskriget. Han debuterade 1951 och verkade både som prosaist, dramatiker och politisk publicist. Frågan om individens ansvar och skuld präglar många av hans verk.

Siegfried Lenz stora genombrott kom 1968 med romanen Deutschstunde (i svensk översättning Tysktimmen), en av de viktigaste litterära vidräkningarna med Nazityskland. I andra verk, som Heimatmuseum (Förhistorien) från 1978, skildrar han sin förlorade hembygd.

Lenz var en politiskt engagerad författare, och var jämte kollegan Günter Grass bland de främsta talespersonerna för förbundkansler Willy Brandts "Ostpolitik". Lenz och Grass ingick i Brandts delegation vid det historiska besöket i Warszawa i slutet av 1970.

Även Brandts efterträdare Helmut Schmidt var en nära vän till Lenz. I augusti i år utkom Jörg Magenaus bok Schmidt - Lenz. Geschichte einer Freundschaft (Schmidt - Lenz. Historien om en vänskap) där den 95-årige veterankanslern och den 88-årige författaren berättar om sitt gemensamma förflutna.

Lenz belönades med flera litterära priser och utsågs till hedersmedborgare i Hamburg och Schleswig-Holstein.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje