Hoppa till huvudinnehåll

Vasautredning kan leda till ny lagstiftning

Förslaget om närfullmäktigen i framtidens storkommuner kan leda till en ny lagstiftning. Det är utredningsmännen för Vasaregionen, Ossi Repo och Jan-Erik Enestam som kommer med förslaget och finansministeriet har visat intresse.

- Vi för en dialog med finansministeriet och de har varit intresserade av vår idé om närfullmäktigen. De funderar om det kunde gälla övriga delar av landet och om det skulle behöva stiftas en ny lag för det, säger Enestam.

Jan-Erik Enestam
Jan-Erik Enestam Jan-Erik Enestam Bild: Yle/Anna Ruda jan-erik enestam

Närfullmäktigen skulle enligt förslaget väljas i samband med fullmäktigevalet. Det skulle göras genom två listor, en a-lista för det stora fullmäktiget och en b-lista för närfullmäktiget.

Förslaget kommer som en följd av att frågan om närdemokrati i storkommuner stötts och blötts en längre tid. Närfullmäktigens uppgifter skulle vara att se till att bland annat service och språkfrågor sköts på rätt sätt i närområdet. Det stora fullmäktiges uppgifter skulle bland röra koncerntjänster och konkurrenskraft.

De kommunutredningar som startades i våras ska vara klara till årsskiftet.

Läs också:
Närfullmäktige på förslag i nya Vasa
Sydösterbotten får eget fusionsförslag

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten