Hoppa till huvudinnehåll

Vitsvanshjortarnas brunsttid närmar sig – var vaksam i trafiken

Vitsvanshjort i högt gräs
Arkivbild: Vitsvanshjort i högt gräs. Vitsvanshjort i högt gräs Bild: Robesus Inc. vitsvanshjort

Hösten förändrar vitsvanshjortarnas beteende då brunsttiden närmar sig och vandringen ökar. Därför uppmanar nu Finlands viltcentral alla bilister att vara vaksamma i trafiken.

Hjortarna börjar röra på sig vid skymning och risken för en kollision med hjort är stor då eftermiddagstrafiken sammanfaller med kvällsskymningen. Bästa sättet att undvika en hjortkollision är en tillräckligt låg hastighet.

Vitsvanshjorten trivs bra i södra och sydvästra Finland, där det finns lite snö och mycket åkrar. En ivrig observatör av hjortdjur kan speciellt i vildmarkerna i Egentliga Finland, Satakunta och Tavastlands gränstrakter få se tiotals hjortar söka föda på samma fält.

Bästa sättet att undvika en hjortkollision utöver att hålla låg hastighet är att observera trafikmärken som varnar för hjortdjur. De sätts ut på sådana vägar, i vars närhet man vet att hjortdjuren rör sig och där det har skett olyckor.

Allt enligt Finlands viltcentral.

Läs också