Hoppa till huvudinnehåll

Bara hälften av klasslärarplatserna fylldes

Klassrum i Mbi i Raseborg
Arkivbild. Klassrum i Mbi i Raseborg Bild: Yle/Minna Almark medborgarinstitutet raseborg

Tjugo studieplatser för att åtminstone tillfälligt råda bot på lärarbristen i södra Finland. Det var tanken med Åbo Akademis utlokaliserade klasslärarutbildning i Helsingfors men endast nio sökande mötte kraven. De resterande elva platserna flyttas till Vasa.

I våras blev det klart att Åbo Akademi satsar på en utlokaliserad behörighetsgivande klasslärarutbildning i Helsingfors: 20 platser den här hösten och 20 till hösten 2015.

Kraven på de sökande var att de antingen redan från tidigare ska ha studierätt för klasslärarutbildning eller vara behöriga ämneslärare som vill komplettera med klasslärarutbildning. Dessutom ska man ha fem års arbetserfarenhet.

Ganska höga krav kan man tycka. 45 personer sökte en plats, endast nio mötte kraven.

Är kraven för högt ställda?

- Det skulle jag inte säga. De är realistiska. Tanken är att man på ett par år ska få behörighet, säger Mats Lindfelt, direktör för forskning och utbildning på Åbo Akademi.

Mats Lindfelt
Mats Lindfelt. Mats Lindfelt Bild: Yle/Anna Ruda lindfelt

De resterande elva platserna styrde man till nybörjarplatser i Vasa.

Det hjälper väl inte mot de akuta problemen nere i södra Finland?

- Det gör det inte rakt ut. Men vi höjer på antalet antagna klasslärare, som vi bedömer att det finns brist på. Och det finns ju inga hinder för att de som studerar i Vasa flyttar till södra Finland, säger Lindfelt.

Åbo Akademi ansökte om pengar från undervisnings- och kulturministeriet för de 40 platserna i Helsingfors. Lindfelt tror inte att ministeriet kommer att motsätta sig att man valde att flytta de elva lediga platserna till Vasa.

- På ministeriet är man medvetna om att vi hade en väldigt stram tidtabell för att sätta upp den här utbildningen. Jag förväntar mig förståelse för situationen.

Inga medel har ännu betalats ut från ministeriet, som senast den 16 oktober vill ha universitetens och yrkeshögskolornas svar om hur de extra platserna utnyttjats.

Artikeln uppdaterad kl. 13: Preciserat att det rör sig om en behörighetsgivande utbildning i Helsingfors.

Snäv tidtabell påverkade den kompletterande klasslärarutbildningen

I Slaget efter tolv debatterar ÅA:s rektor Jorma Mattinen, prorektorn vid Helsingfors universitet Pertti Panula och tidigare långvariga Helsingforspolitikern Birgitta Dahlberg turerna kring den utlokaliserade lärarutbildningen. Här kan du lyssna på debatten!

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten