Hoppa till huvudinnehåll

Hakarinneluften analyseras i Frankrike

Luftrenare används i den finska skolan Hakarinteen koulu i Ekenäs
Luftrenare används i den finska skolan Hakarinteen koulu i Ekenäs. Luftrenare används i den finska skolan Hakarinteen koulu i Ekenäs Bild: Yle / Robin Lindberg luftrenare,Ekenäs

Luftprover från Hakarinteen koulu i Ekenäs analyseras som bäst i Frankrike. Raseborgs stad försöker också lösa problemen med det buktande golvet i skolans gymnastiksal.

Lärare och elever har haft problem med andningsvägar och ögon. Därför har det nu tagits fyra olika prover för att mäta vad inomhusluften innehåller.

Provresultaten analyseras som bäst i Frankrike och blir klara inom några veckor. Efter det vet Raseborgs stad vad som måste göras för att luften ska bli bättre.

Arne Nummenmaa som är chef för intern service vid Raseborgs stad berättar att man under de senaste fyra till fem åren har varit medveten om att det har funnits något slags problem med inomhusluften i Hakarinteen koulu. För två år sedan putsades ventilationskanalerna.

Men under det senaste året har både personal och elever reagerat på inomhusluften. Efter att Raseborgs stad fått svar på luftproven hoppas Nummenmaa kunna säga vad som behöver göras.

Buktande golv rätas till

En del av gymnastiksalen i Hakarinteen koulu har dessutom problem med ett buktande golv. Det handlar om golvet i den del av salen som byggdes till år 2002.

Företaget som hade hand om entreprenaden kom från Salo och har gått i konkurs. Det här innebär att Raseborgs stad inte kan räkna med ersättningar från företaget.

Nu utreder Raseborgs stad hur man kan åtgärda det buktande golvet. En möjlighet är enligt Arne Nummenmaa att ta bort mellangolvet i källaren och spänna upp spännband som stoppar golvsänkningen.

Målet är att skolan ska kunna använda gymnastiksalen på våravslutningen 2015.

- Men om det visar sig att det kräver ytterligare åtgärder skjuts det farmåt, säger Nummenmaa.

Tidningen Etelä-Uusimaa var först med nyheten om problemen i Hakarinteen koulu.

Läs också:

6.10.2014 Symptom tyder på luftproblem i Hakarinteen koulu

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland