Hoppa till huvudinnehåll

”Jag är inte rädd för ebola”

eboaloffer
Ebolasmittade hjälparbetare och sjukskötare från både Norge och Spanien har kommit hem med sjukdomen under den senaste tiden. eboaloffer Bild: EPA/AHMED JALLANZO ebola

De senaste fem veckorna har Tiina Saarikoski vistats på ett av världens för tillfället farligaste ställen, mitt i det eboladrabbade Kenema i Sierra Leone. Hon är rådgivare för hälsovården och åkte ner för att jobba på Röda Korsets vårdcentral för ebolasmittade.

Det ökända ebolaviruset skrämmer inte Tiina Saarikoski som i dag återvänder hem till Finland.

Tiina Saarikoski klär på sig en skyddsdräkt
De senaste fem veckorna har Tiina Saarikoski vistats på ett av världens för tillfället farligaste ställen, mitt i det eboladrabbade Kenema i Sierra Leone. Här klär hon på sig skyddsdräkten innan hon börjar jobba. Tiina Saarikoski klär på sig en skyddsdräkt Bild: Katherine Mueller / IFRC tiina saarikoski body

– Jag är inte rädd för att ha fått ebola. Jag har haft att göra med ebolapatienter men vi har så bra skyddsutrustning och skyddsdräkter och är extremt försiktiga så jag anser att riskerna är minimala.

Ebola

Ebola förorsakar blödarfeber och räknas som världens farligaste virus.

Epidemin är ett internationellt nödläge, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

7 500 personer har insjuknat, 3 400 personer dött av ebola.

Ebolaviruset sprids via blod och andra kroppsvätskor i direktkontakt med den insjuknade, men inte via luften. Också sex med en insjuknad eller konvalescent kan ge smitta.

Inkubationstiden är mellan 2 och 21 dagar.

Symptomen inkluderar influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa.

Ingen patenterad medicin finns.

Värst drabbade länder Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Sjukdomen upptäcktes 1976 i Sudan och i Kongo-Kinshasa och namngavs efter floden Ebola.

Det finns flera ebolasorter. Den dödligaste kallas Ebola Zaire och det är den som nu härjar i Västafrika.

(TT – Reuters, WHO, BBC)

Spridningen av ebolaviruset.
Spridningen av ebolaviruset. Bild: Yle ebola

Hjälparbetare smittas

Ebolasmittade hjälparbetare och sjukskötare från både Norge och Spanien har kommit hem med sjukdomen under den senaste tiden. Tiina säger att hon ändå inte är rädd att ha smittats eftersom sjukhuset där hon jobbat är byggt så att vårdpersonalen är i stor säkerhet.

– Vi har haft skyddsåtgärder som följs extremt noga. Och på sjukhuset finns ett högriskområde där de sjuka ebolapatienterna vårdas, dit gick vi inte utan att ha gått igenom alla säkerhetsåtgärder ytterst noggrant.

Tungt att i jobba skyddsdräkt

Att vårda en patient som har insjuknat i den livsfarliga blödarfebern är väldigt tungt både fysiskt och psykiskt, speciellt då patienten är i dåligt skick.

– Vi skötte patienterna helt i vanlig ordning som man skulle göra hemma i Finland. Men det som gör allt så annorlunda och lite svårare är att vi måste jobba i våra skyddsdräkter och det sätter givetvis vissa restriktioner på hur fritt man kan jobba. Och ibland känns det som att man inte riktigt har kunnat ge allt.

Inte utsatt för fara

Tiina understryker att hon inte en enda gång har varit utsatt för någon stor risk under sina fem veckor i Sierra Leone.

– Själva jobbet innebär ju en viss risk men jag har inte upplevt någon sådan situation där jag borde vara rädd. Vi hade väldigt bra skyddsåtgärder.

”Man behöver inte vara rädd i Finland”

Och Tiina som har lett hela ebolakliniken i Kenema de senaste veckorna säger att vi inte behöver oroa oss i Finland.

– Inte behöver man vara rädd i Finland. Hotbilden för att ebola skulle spridas i Finland är väldigt liten. Nu har jag ju inte varit hemma i Finland de senaste veckorna så jag har inte kunnat följa med diskussionen men jag understryker att man inte behöver vara orolig hemma i Finland.

Sierra Leone är ett av de värst drabbade västafrikanska länder där den dödliga blödarfebern härjar. Mer än 7 000 människor har insjuknat i sjukdomen.

Ungefär 3 500 personer i Västafrika har dött i vad som beskrivits som den värsta ebolaepidemin i världshistorien

Onödiga risker bör inte tas och man ska handskas med ebolaepidemin med största försiktighet.

Tiina Saarikoski gick en utbildning med Läkare utan gränser i Bryssel innan hon åkte ner till de drabbade Västafrika för en dryg månad sedan. På kursen utbildades hjälparbetarna i att bland annat jobba i skyddsdräkt och hur man klär av sig den utan att smittad av ebola.

Läs också:

Första ebolasmittan i Europa bekräftades
Ebolafall möjliga också i Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle