Hoppa till huvudinnehåll

Jesus hjälper inte mot spriten

Vinflaska och korkskruv.
Vinflaska och korkskruv. Bild: Yle/Rolf Granqvist naturkork

"Det finns inget sätt att få en alkoholist att sluta dricka. Du måste låta honom falla ner till botten och sedan får han själv ta sig upp igen."

Det är det enda tipset Teemu Suominen, mannen bakom bloggen och boken Soberismia, kan ge dig som är oroad över din närståendes alkoholbruk.

Teemu Suominen
Teemu Suominen skriver om vägen till nykterheten. Teemu Suominen Bild: Yle/Catariina Salo teemu suominen

Åtminstone för Teemu var det så. Innan han blev helnykter och började skriva blogg hann han supa bort både familj, företag och bankkrediter.

- Jag vaknade i min ex-flickväns trappuppgång en morgon. Några dagar innan det hade jag kastat en tung sten genom skyltfönstret på en kebabrestaurang för att jag var så arg. Jag kunde ju haft livet av någon, tänker jag i efterhand. Han hade gått över en gräns och insåg att, om han inte slutar nu, kan det gå riktigt illa. Och den morgonen slutade Teemu dricka.

Det här är en glad historia. Teemu mår bra, han har bestigit Europas högsta berg, han tillbringar lycklig tid med sin son och han kommer aldrig mer att dricka alkohol, det har han lovat. Men det finns tusentals likande historier som Teemus. Historier som inte kommer fram eftersom de inte slutar lyckligt.

Varför gör du det här ensam, varför har du inte gått med i t.ex. AA, frågar folk honom. Därför, skriver han i sin bok, att man inom AA följer en tolvstegsprocess och ett av stegen handlar om att hitta Jesus. Du skall inte ersätta ett beroende med ett annat. För att sluta med en addiktion (det må vara spel, sprit, kaffe eller städning) skall du fatta ett beslut som kommer inifrån och sen hålla fast vid det.

Bloggen Soberismia har som mest haft 350 000 läsare per dag. Det betyder dels att Teemu skriver bra, men också att ämnet han skriver om är viktigt. Ta som exempel Teemus egen bransch, musikbranschen, eller spritbranschen, som han kallar den. Den enda gången då spriten inte är involverad är inom skivförsäljningen, och för den går det väldigt dåligt just nu, säger han.

Alkohol är tabu i vårt land. Att dricka för mycket vågar ingen prata om, att inte dricka alls anses konstigt. Ge mig den personen i Finland som har ett neutralt förhållande till alkohol. Insiktsfullt skriver Teemu: Om jag tidigare var "den där typen som är full" är jag nu "den där typen som inte dricker". I Finland definieras du utgående från dina alkoholvanor.

Följ Teemus blogg på soberismia eller läs boken Soberismia: Kalliosta kukkulalle.

Nyligen publicerat - X3M