Hoppa till huvudinnehåll

Politikerna delade i fråga om Palestina

En palestinsk man bär sina saker efter att ha räddat dem från sitt söndebombade hem i östra Gaza City.
Kan ett erkännande av Palestina leda till fred? Frågan delar politikerna En palestinsk man bär sina saker efter att ha räddat dem från sitt söndebombade hem i östra Gaza City. Bild: EPA/MOHAMMED SABER konflikt

Frågan om huruvida Finland borde följa Sveriges exempel och erkänna Palestina som självständig stat delar politikerna.

Det var i fredags som den svenske nytillträdde statsministern, socialdemokraten Stefan Löfven kom med beskedet att Sverige kommer att erkänna Palestina.

Sverige blir härmed det åttonde EU-landet och det 135:e i världen som erkänner Palestina.

Den finländska statsledningen har tagit avstånd från tanken - senast i går sade president Sauli Niinistö att Finland stöder en tvåstatsmodell i Mellanöstern och man kan diskutera ett erkännande först när de bägge staterna kan enas.

Löfven har inte gjort sin hemläxa

Östman: Absolut nej

Ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman säger till Yle Nyheter att Finland absolut inte bör följa Sveriges exempel.

Kommande val påverkar alltid politikerna, säger Peter Östman
Peter Östman Kommande val påverkar alltid politikerna, säger Peter Östman Bild: Yle peter östman
- Det är tydligt att Stefan Löfven inte har läst sin hemläxa vad gäller Palestina, säger Östman. Varken historiskt, eller vad som har skett i närhistorien. Han har inte beaktat den politiska situationen i de palestinska områdena för tillfället. Vi har en part som har för avsikt att förgöra Israel och så länge läget är sådant finns det inga förutsättningar att ge Palestina statsrättigheter, säger Östman.

Han tillägger att det inte finns någon automatik i att Finland måste göra lika som Sverige - vi måste utgå från vår politiska situation, och följa EU:s linje, säger han.

Annika Lapintie
Annika Lapintie Annika Lapintie Bild: Yle eu-kandidat

Lapintie tycker att Sverige gör rätt

Annika Lapintie, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, är däremot för ett erkännande.

- Det är ett bra beslut som Sverige har gjort och i en situation då stridigheterna har fortsatt i 50-60 år så är det enda sättet att nå fred - det vill säga att ge palestinierna mänskliga rättigheter och ge dem möjlighet att förhandla. Det internationella samfundet erkänner ju inte regeringar, utan stater, påpekar Lapintie.

Hon säger att riksdagen under det senaste året enhälligt har beslutat att palestiniernas ambassad i Helsingfors får en högre status - det betyder att tiden börjar vara mogen att erkänna Palestina, konstaterar Lapintie.

Johan Ekman Bild: YLE/Ted Urho kretsordförande

Lokalt utspel från SFP

Johan Ekman, Svenska Folkpartiets kretsordförande i Helsingfors, är på samma linje som Lapintie. Ekman gick på tisdagen ut med åsikten om att Finland bör erkänna Palestina. Enligt honom är ett erkännande logiskt om man tror på en tvåstatslösning och vill ha fred i Mellanöstern.

SFP:s ordförande Carl Haglund har däremot tagit avstånd från tanken på att ge Palestina statsrättigheter.

Läs också:
Sveriges utrikesminister Wallström besöker Finland idag.
Liberman: Löfven förvärrar läget i Mellanöstern

Läs också