Hoppa till huvudinnehåll

Robban ser in i framtiden?

tillbaka till framtiden plansch
Film: Tillbaka till framtiden tillbaka till framtiden plansch tillbaka till framtiden 3

Framtiden. Ett intressant ord. Något som händer fram i tiden. Men när? Om hundra år? Nästa år? Hur är det med det som händer imorgon? Är det också i framtiden?

Det finns få ord som får mig att fundera så mycket på det som har hänt som framtiden. På något sätt bjöd filmen Tillbaka till framtiden mig på en del svar. I filmen åker huvudkaraktären Marty McFly bakåt i tiden för att sedan åka fram igen. Framtiden är beroende av vår dåtid. Eller?

Tillbaka till 1914

Det är i år exakt hundra år sedan min farfar föddes. Han föddes i en tid då världen stod på undergångens tröskel. Stater föll samman, ekonomin hade havererat och kriget var hotande nära. En värld så långt ifrån vår värld. Ändå så nära.

Hundra år efter att farfar Nilsson såg dagens ljus befinner sig vår ekonomi i kris. Stater faller kanske inte samman i samma takt, men nog finns det stater med enorma problem. Krig finns det gott om. Så att det räcker och blir över.

Världen 1914 var ändå framtiden. När min farfars farfar i mitten av 1800-talet funderade på framtiden så tänkte han sig kanske något sådant som var vardag för hundra år sedan. Det är en hisnande tanke. Samtidigt som alla levt i dåtiden har de ju också levt i framtiden. Relativt sett i alla fall.

Cowboys då och nu

Jag minns en gång, på min farfars vind, att jag hittade en låda. I lådan fanns det några pocketböcker. Walt Slades westernpockets. En samling böcker från 1960-talet där hjälten, Walt, reser från stad till stad och gör upp med de laglösa.

Jag satt på golvet i min pappas pojkrum och läste I dödens käftar när farfar kom in och undrade vad jag gjorde. Så började han berätta. Berättade om cowboys och tiden då de levde där borta i Amerika. Jag blev helt fascinerad. Cowboys var det häftigaste jag någonsin hört talas om.

Fascinationen blev inte mindre av att farfar berättade om att då han var grabb så var just häst och vagn det vanligaste transportsättet här på landet. Så frågade jag om farfar varit cowboy. Hans bullriga skratt ekade i huset. Han såg sig inte som en cowboy men en sak hade han gemensamt med cowboys. Drömmen om att åka precis vart han ville.

Hästen blev en Volvo

När farfar var 8 år såg han en bil för första gången. Där och då föddes en dröm. En dröm om att i framtiden ha en egen bil som han kunde åka med vart han ville. Ungefär så som cowboys gjorde i tiderna. Fast på hästryggen.

När vi åkte hem den kvällen började jag tänka på framtiden. Vi satt i bilen och jag låtsades att jag var en cowboy och vår Volvo hade förvandlats till ett rymdskepp. Några veckor senare såg jag den första Stjärnornas krig-filmen. Fortsatt imponerad av Walt Slade tog jag till mig Stjärnornas krig och funderade framåt i tiden. Tänk om man i framtiden skulle kunna vara cowboy i rymden!

Nästan 70 år hade gått från det att min farfar sett en bil första gången tills jag nu satt i en bil. Det han drömde om då var vardag för mig som grabb. När han som liten pojke åkte häst och vagn satt jag nu som liten pojke och åkte bil. Där och då, endast 8 år gammal, började jag tänka på vilka häftiga farkoster mina egna barn skulle få färdas i. I framtiden skulle hästen, som blev en bil, ha blivit ett rymdskepp.

Lekrummet 2014

Legolådan var vänd upp och ned och större delen av golvet i barnens lekrum var täckt av legobitar. Runt högen satt jag och mina barn och byggde. Dagens tema var rymdstation. Viss inspiration av Stjärnornas krig hade vi men rymdstationens struktur var inte riktigt lika symmetrisk som Dödsstjärnan.

Min son hämtade en cowboy figur från en annan låda. Cowboyen skulle vara med. Varför? Jo, för att det här var en rymdcowboy station. När orden kom ur hans mun var det som att allt det jag och farfar pratat om i min pappas lekrum, för nästan 30 år sedan, hände igen. Cowboys och rymden.

Vi fortsatte att tala om rymden, min son och jag. Jag berättade om Apollo raketerna som åkt till månen för länge sedan. Han frågade varför man inte kunde bo på månen. Vi har ju ändå varit där så varför inte kunna bo där då?

– Vem vet! Kanske du kan jobba som rymdcowboy i framtiden, sade jag

– Fast vet du vad pappa? Jag skulle nog vilja ha en häst först.

Enkelt och briljant, så som bara en 8-åring kan, förklarade han att för att kunna vara cowboy måste man kunna rida. Annars är man ju inte en riktig cowboy. Farfar Nilsson drömde som 8-åring om att hästen skulle bytas ut mot en bil i framtiden. Robban, 8 år, drömde om att bilen skulle bytas ut mot ett rymdskepp. Min son, 8 år, drömmer om att få en häst i framtiden.

Från häst till bil, till rymdskepp, till häst. Är det här framtiden?

Framtid i Efter Nio, torsdagen den 9 oktober kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.