Hoppa till huvudinnehåll

Spanska myndigheter vill avliva ebolasmittads hund

Spanska vårdare demonstrerar utanför La Paz-sjukhuset i Madrid på grund mot hur landet har skött ebolaepidemin.
Spanska vårdare demonstrerar utanför La Paz-sjukhuset i Madrid på grund mot hur landet har skött ebolaepidemin. Bild: EPA/Angel Diaz ebolademonstration

Spanien kämpar för att stoppa ebolavirusets spridning. En domstol har gett myndigheterna lov att avliva den ebolasmittade sjuksköterskans och hennes makes hund.

Myndigheterna misstänker att hunden, som heter Excalibur, kan bära på smittan.

Tidigare har man hittat bevis för att hundar kan bära på ebolaviruset utan att ha symptom och föra viruset vidare. Det är ändå oklart om ebola kan smitta från hundar till människor.

Den ebolasmittade kvinnans man sattes i karantän på ett lokalt sjukhus på tisdagen. Från sjukhuset har han vädjat bland annat till lokala medier och myndigheter om att hunden ska få leva.

Också en grupp spanska djurrättsaktivister motsätter sig planen att avliva hunden.

Förutom den ebolasmittade vårdaren och hennes man är också två andra personer isolerade på grund av ebolamisstankar. Tiotals personer hålls dessutom under uppsikt.

I Spanien undrar många hur ebolavårdaren kunde få smittan trots rigorösa säkerhetsbestämmelser.

Vårdpersonal demonstrerade på tisdagen utanför sjukhuset La Paz i Madrid och krävde landets hälsoministers avgång. Vårdarna anser att de inte har fått tillräcklig utbildning för att ta hand om ebolapatienter.

Läs också:
Spanien: Fyra personer i karantän efter ebolamisstankar
Svensk hjälparbetare: Ingen mår bra av att ha sett det här
Ebolasmittad anlände till Norge
Ebolafall möjliga också i Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes