Hoppa till huvudinnehåll

TS: Finländska isbrytare kan få hjälpa vid arktisk oljeborrning

Sirpa Paatero (SDP)
Sirpa Paatero (SDP) Bild: Lehtikuva sirpa paatero

Finländska isbrytare kan eventuellt få lov att bistå vid oljeborrning i de arktiska områdena. Det säger utvecklingsminister Sirpa Paatero, som är ansvarig för statens ägarstyrning, till tidningen Turun Sanomat.

Den förra ägaransvariga ministern Pekka Haavisto från De gröna var kritisk till att låta finländska isbrytare operera i oljeborrningsuppdrag i Arktis. Socialdemokraten Paatero betraktar ändå inte det alternativet som uteslutet.

Regeringen ska under hösten avgöra framtiden för statens isbrytarbolag Arctic Shipping. Paatero får sannolikt på torsdag en utredning av isbrytarläget i Finland och Arctic Shippings framtida roll.

Arctic Shipping är redo att beställa två nya isbrytare i fall regeringen ger grönt ljus. För beställningen behöver bolaget inte statlig finansiering.

Det har ändå redan en tid förekommit kritiska synpunkter på regeringsnivå om det statliga isbrytarmonopolet.

Den tidigare ägaransvariga ministern Heidi Hautala (Gröna) och trafikministern Merja Kyllönen (Vf) ville utreda om också andra än Arctic Shipping kunde tillåtas sköta isbrytningen i Finland. Hautala tvingades avgå i fjol på grund av uppståndelsen kring miljöorganisationen Greenpeace ockupation av några isbrytare i Helsingfors året innan. Också efterföljaren Pekka Haaviso (Gröna) var inne på samma linje som Hautala och Kyllönen.

Arctic Shipping vill hyra ut isbrytare för uppdrag i de arktiska områdena. Bolaget hade tidigare ett avtal med oljekoncernen Shell, men det avtalet löpte ut när Shell avbröt sin oljeborrning i Alaska till följd av miljöriskerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes