Hoppa till huvudinnehåll

Fina specialfarbröder och fula maktstrukturer

Logo till kampanjen #faboless
Fight the Fabo Power, uppmanar kampanjen Faboless. Logo till kampanjen #faboless Bild: Maria Ahonen fight the fabo power

En röd bild med en ballong formad som en farbror håller på att tömmas på luft när en kvinnohand sticker hål på den. Så ser logon för det den splitternya kampanjen Faboless ut.

Faboless, alltså “utan farbröder”, startade som ett internt skämt mellan grafikern Maria Ahonen och samhällsvetaren Karin Palmén.

Karin Palmén och Maria Ahonen.
Karin och Maria startade kampanjen #faboless. Karin Palmén och Maria Ahonen. Bild: Yle/Catariina Salo maria ahonen

- Jag läste den geniala Maria Pettersons kolumn i Nyt-bilagan där hon kritiserade Iiro Viinanen som i sina memoarer stolt berättar hur de i tiderna mobbade och tystade ner en kvinna genom att använda hennes ammande mot henne, säger Karin.

I sin fredagsfeministiska iver hade Karin därefter delat kolumen på Facebook med slagordet “fight the Fabo Power”.

- Jag blev i min tur inspirerad av Karin och såg framför mig en illustration på en farbror som spricker och tänkte att det vore en rolig “läppä” (skämt) åt Karin, säger Maria.

Maria ritade bilden på skoj till Karin och det hela spred sig som en löpeld i deras bekantskapskrets. Helt plötsligt fanns det beställningar på affischer och tygkassar och hela kampanjen uppmärksammades av det som startat det hela, Nyt-bilagan.

Manliga nätverk problemet

Brudarna är ändå noga med att poängtera att det ingalunda är den enskilda farbrorn de har något emot, utan kritiserar de manliga nätverk som har för mycket makt.

- Så länge medelålders män är normen i ett samhälle gör de väldigt många beslut utgående från sig själv som mall och då blir alla andra avvikande, säger Karin.

Hon menar eftersom det är så många män som sitter på makten blir det lätt så att kvinnor, och unga kvinnor, förbises när beslut fattas. Hon tycker också att vi alla ska vara uppmärksamma och reagera på om vi ser att män och kvinnor behandlas olika eller om vi hör att någon uttalar sig sexistiskt.

Specialfarbröder

Trots att kampanjen #faboless i sin slogan , Fight the Fabo Power, uttryckligen använder sig av farbrodern som exempel betyder det inte att de tycker illa om enskilda farbröder.

- Det är mera en symbol, vi hatar inga fabon och tycker jättemycket om snälla farbröder. En av mina favoritfarbröder är Brian May (Queens gitarrist, red. anm.), han kämpar för djurens rättigheter och är en fantastisk man, säger Maria.

Både Maria och Karin vill komma åt de nätverk som män ibland rent omedvetet hamnar in i. Att vara en del av maktstrukturer handlar sällan om en illvilja gentemot någon, det är bara det att vi är så vana med normer.

- Det finns väldigt många vardagshjältar som stöttar kvinnor, som ger ansvar och arbete åt kvinnor och inte bara väljer sina yngre kopior. En del av problemet en man med makt hamnar i är att han ofta ger vidare makten till en yngre man som påminner om honom själv, då blir det en ond cirkel som föder sig själv, säger Karin.

Genom att tänka på till exempel hushållsarbetet och att dela hemmet jämställt kan man som vanlig kille eller tjej vara med och jobba mot normerna. Och det är inte bara män som ska ta mera ansvar, kvinnor måste också lära sig att ge ifrån sig ansvaret och se killarna som jämlikar, till exempel när det handlar om barnskötsel.

Till sist vill Karin uppmärksamma två specialfarbröder som hon tycker särskilt mycket om.

- Soininvaara, vi tycker väldigt bra om honom! Min pappa är också en av mina favoritfarbröder, han har ju trots allt uppfostrat mig.