Hoppa till huvudinnehåll

Indien varnar Pakistan efter nya strider i Kashmir

protester i kashmir
Mäniskor protesterademot Pakistan i Delhi på torsdagen. protester i kashmir Bild: EPA/MONEY SHARMA kashmir

Indien varnar Pakistan med kraftiga motåtgärder om attackerna i det oroliga Kashmir inte upphör. Regionen har drabbats av de värsta sammandrabbningarna på ett årtionde.

Indien har beskyllt Pakistan för oprovocerade attacker i Indiens del av provinsen Kashmir, som delas av de två länderna. Indiens försvarsminister Arun Jaitley sade att Pakistan ”inte kommer att ha råd” med konsekvenserna om attackerna fortsätter.

- Om Pakistan fortsätter med sina äventyr kommer våra trupper att göra kostanderna för äventyren så höga att Pakistan inte kan betala, sade Jaitley.

Det här är de kraftigaste kommentarerna från Indiens sida sedan nya våldsamheter blossade upp i regionen för en vecka sedan.

Enligt Jaitley försöker Pakistan eskalera spänningarna av både nationella och internationella orsaker och han tror att Pakistanska militanta försöker infiltrera Indien.

Knappt 20 indiska och pakistanska civila har dödats i de färska sammandrabbningarna i Kashmir, där Indien och Pakistan beskyller varandra. En majoritet av offren är pakistanier. Nästan 20 000 människor har flytt sina hem.

Allt sämre relationer mellan Pakistan och Indien

Indien och Pakistan har sedan de blev självständiga år 1947 fört tre krig om Kashmir. Små oroligheter blossar med jämna mellanrum upp vid gränsen, men den senaste tidens strider har varit speciellt hårda och krävt ovanligt många civiloffer.

En vapenvila förhandlades fram år 2003 och är fortfarande i kraft, men de två kärnvapennationerna beskyller ofta varandra för att bryta mot avtalet.

Förutom konflikten mellan Indien och Pakistan om Kashmir finns det också olika åsikter bland rebellerna. En del vill att Kashmir ska bli en del av Pakistan, medan andra kämpar för total självständighet för regionen.

De senaste oroligheterna kommer några månader efter att Indiens nya premiärminister Narenda Modi bjöd in sin pakistanska kollega Nawas Sharif till sin installationsceremoni.

Sedan dess har relationerna blivit sämre. I augusti inhiberade Indien samtal med Pakistan efter att ha beskyllt landet för att beblanda sig i landets interna angelägenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes