Hoppa till huvudinnehåll

Recept på fritt fall

Fritt fall
Lucas Ekblad Fritt fall Bild: Yle / Petri Vilén fritt fall

Lucas hoppade ut från sjukhusets fjärde våning och krossades mot asfalten. Han lever.

Lucas själv minns ingenting. Så här berättar hans mamma Birgitta Schoultz-Ekblad från Solf.

- Vad som var orsaken till olyckan vet inte jag heller. Jag vet att han mådde dåligt på hösten, upplevde nån sorts stress. Vi var här i Solf och han var i Åbo. Lucas berättade att han sover dåligt och att allt känns jobbigt och tungt. Jag uppmanade honom att gå till studenthälsan vilket han gjorde. Men därifrån fick han inte vad han behövde, han fick ett recept i handen. Efter det blev han sämre. Och den dag efter jul och nyår då han skulle resa ner tillbaks såg jag att allt inte stod rätt till med pojken. Jag frågade hur är det med dej Lucas? Minns hans svar, jag borde ha reagerat, men han sa så inlindat...Att det är väl det här det handlar om att bli vuxen.

det är väl det här det handlar om att bli vuxen

Jag klappade honom på axeln och sa att det blir nog bättre och så for han tillbaka till Åbo.

Där hemma i Studentbyn så hoppade Lucas ut från balkongen på andra våningen.

Mamman kritiserar den psykiatriska vården som till stor del är uppbyggd på läkemedel.

- Redan före det första hoppet från Studentbyn så borde Lucas ha fått prata med någon om hur han mådde och inte bara bli ordinerad medicin. Man ska väl aldrig ge enbart mediciner, vården ska väl omfatta både och, säger Birgitta Schoultz-Ekblad som själv arbetar inom vårdbranschen med att utbilda sjukskötare.

Efter att Lucas hade hoppat från balkongen i Studentbyn fick han diagnosen schizoaffektiv störning. Symptomen är förvirring, humörsvängningar, vaneföreställningar och hallucinationer. Då hade han därtill på eget bevåg slutat äta den antidepressiva medicinen och fått akuta abstinensbesvär. Eftersom all kontakt med sjukvården gått på finska så misstänker mamma Birgitta att Lucas inte förstod att psykmedicinering inte får avslutas på egen hand.

Mera mediciner

Fritt fall
Fritt fall Bild: Yle / Petri Vilén fritt fall
Hoppet i Studentbyn gav Lucas flera benbrott som opererades varefter han flyttades till Åbo Stadssjukhus för rehabilitering.

- Lucas fick två besök av en finsktalande skötare men det kallar jag inte terapi. Sjukhuset meddelade att det inte finns någon kompetent person att tillgå. Man sku ju tycka att på sjukhus är patienterna i trygga händer. Jag vet hur sjukhuspersonalen jobbar och förstår att de har mycket att göra. Men ändå...de visste inte vilka mediciner Lucas hade blivit ordinerad tidigare och inte heller hur de olika medicinerna samverkar, säger Birgitta Schoultz-Ekblad och räknar upp läkemedlen peratsin, temesta, tenox, diapam... Dvs några av de mediciner Lucas fick på sjukhuset.

- Jag har läst alla jourhandlingar. Jag vet vad som hände innan han hoppade men inte varför han hoppade. Lucas drabbades av en psykos och tog för andra gången fönstervägen för att komma bort från ångesten.

Lucas hoppade från fjärde våningen...

Kom till Åbo så fort som möjligt för Lucas lever kanske inte länge till.
Lucas hade hoppat ut genom det dubbla fönstret och landat i asfalten fyra våningar nedanför. Då telefonen ringde hemma i Solf så var det pappa Thomas Ekblad som svarade. Läkarnas besked till föräldrarna var att komma till Åbo så fort som möjligt för Lucas lever kanske inte länge till. Pappan blev så chockad att han först fortsatte med sitt arbete och då han inte genast fick tag på sin fru så väntade Thomas tills också hon kom hem från arbetet. I bilen på väg mot Åbo fick föräldrarna samtal nr två om att Lucas ena ben amputerats och med uppmaningen att skynda på.

Det är en ruskig lista över svåra skador som pappa Tomas Ekblad räknar upp. Sonens ryggrad var hoptryckt ner i bäckenet, ena benet och båda fötterna var krossade, skallen var intryckt och en stor del av huvudsvålen öppnad för att lätta på trycket i hjärnan. Mindre krosskador överallt. Läkarna gjorde trakeostomi för att hjälpa den djupt medvetslöse Lucas att andas.

De första dagarna gjordes inga operationer utan läkarna väntade på tecken på att Lucas överhuvudtaget skulle överleva.

... och överlevde.

Fritt fall
Fritt fall Bild: Yle / Kati Grönholm-Kulmala fritt fall
Efter sex år av rehabilitering och hård träning är Lucas Ekblad igen på fötter. Han anser att det är fullständigt ansvarslöst av Studenthälsan och läkare att ge deprimerade unga enbart psykmedicin. De behöver någon att prata med, anser Lucas som önskar att läkaren hade sagt åt honom att varva ner och ta det lugnt. Stanna upp, ta en paus i studierna och vila. Få sömnrytmen tillbaka.

Lucas och hans föräldrar betonar att det inte var fråga om ett självmordsförsök.

- Självmord är en medveten sak, om man inte vet vad man gör så är det inte det, säger Tomas Ekblad bestämt.

- Studiestress, sömnlöshet, ångest och framförallt mediciner. Det var medicinerna som utlöste den schizoaffektiva störningen och psykosen, summerar Lucas Ekblad som idag är misstänksam mot allt vad mediciner heter.

Lucas har problem med närminnet, att hålla reda på tider och saker. Läkarna misstänker att han har fått epilepsi och den diagnosen är speciellt tuff för Lucas eftersom det sätter stopp för hans älskade hobby, fallskärmshoppning. Före olyckan så hade han utfört nästan 500 fallskärmshopp och hade redan börjat hoppa på nytt med benprotes då han en dag gående mot Vasa fallskärmsklubbs flygplan fick ett anfall som tyder på epilepsi. Så för tillfället har Lucas hoppförbud och det sörjer han djupt.

Framtiden?

Studiestressen och ångesten inför framtiden har Lucas alltjämt kvar... men han försöker hålla modet uppe och tackla de negativa känslorna. Depressionsmedicin eller annan psykofarmaka vägrar han ta. Misstänksamheten mot läkemedel är stor. Han vägrar t o m att ta värkmedicin trots svåra smärtor i det ben som han har kvar.

Han har fått en andra chans, han är tillbaka i livet men upplever att han inte fått en konkret möjlighet att "komma tillbaka" på riktigt. Han skulle helst vilja få ett jobb och därmed normala rutiner i vardagen. Få känna att han gör något meningsfullt.

Var tionde studerande har psykiska problem

Av högskolestuderande i Åbo uppsöker ca tio procent någon gång under studietiden Studenthälsan pga psykiska problem. Berit Nummelin, psykolog vid Studenthälsan i Åbo, uppger för Vega Åboland att köerna till den psykiatriska vården är långa. På hösten då studierna kommit igång kan uppemot 80-90 studerande stå i kö till psykiatrisk vård, vilket i praktiken betyder väntetider på närmare tre månader. Nummelin konstaterar i radiointervjun att allt fler får allt mindre och allt mer sällan hjälp och det finns en risk att Studenthälsans mottagning bara blir en sluss vidare till nästa instans.
Berit Nummelin, som har arbetat 15 år vid Studenthälsan i Åbo, säger att under den tiden så har behovet av mentalvård ökat med det dubbla.

- Jag är trött på att sitta ensam hemma och sticka mössor. Trött på att alltid påminnas om hjärnskadan och benprotesen. Jag vill leva ett vanligt liv som alla andra, det är så mycket jag inte ännu fått uppleva, säger Lucas frustrerat.

Regissörens ord

Dokumentären Fritt fall ger en liten inblick i Lucas värld.
Eftersom Lucas är impulsiv, har vissa koncentrationssvårigheter och är en stark känslomänniska så var personregin en utmaning då vi filmade denna dokumentär. Att i detalj slå fast intag veckor i förväg gick inte. Lucas är ingen du sätter i en stol och intervjuar på typiskt tråkigt vis utan situationen måste kännas helt rätt och allra helst ska det hända något samtidigt. T.ex. när Lucas tappar koncentrationen då han skriver på sitt slutarbete till uni så brukar han pausa och bygga lego eller leka med katten för att sedan fortsätta att skriva. Kameramannen ville filma legobyggandet men Lucas kan inte bygga lego om det inte känns rätt så filmaren stod beredd med kameran och väntade tills Lucas tröttnade på skrivjobbet och tog sin naturliga legopaus. Legobyggandet har ingått i Lucas rehabilitering liksom virkandet som han blivit mycket skicklig på.

Lucas är en person som ger oss andra positiv energi! Han är social, impulsiv, pratsam och har världens största skratt. Och han skrattar ofta! Då jag frågar om han är samma Lucas som före olyckan så svarar han träffande: "Jo men jag är MERA nu!"

När mamma Birgitta Schoultz-Ekblad säger "Han är ju en så härlig person, det är så härligt att vi har honom. Får hoppas att det går bra för honom." kan vi inte annat än hålla med. Och vi är filmaren Petri Vilén, ljudkillarna Topi Nurmilaakso och Markku Hautala samt jag själv.

Vi håller tummarna för dej Lucas!

Text: Kati Grönholm-Kulmala

Dok: Recept på fritt fall
Yle Fem fredag 11.9.2014 kl. 20.00
1 år på Arenan

Repris från 2014

Läs också:

Mer från programmet