Hoppa till huvudinnehåll

Santa Cruz erövrar USA

Santa Cruz i Kampen 2014
Santa Cruz i Kampen 2014 Bild: Yle/Catariina Salo kampen 2014

Det går bra för inhemska rockbandet Santa Cruz. Snart drar killarna iväg till New York för att spela sitt första USA-gig.

Arttu Kuosmanen, Joonas Parkkonen och Tapani Fagerström hade lämnat sin fjärde bandmedlem Mitja Toivonen i skolan för dagen. Medan resten av bandet håller på med musiken på heltid både studerar och jobbar Mitja. Dessutom är han gift.

- Han är den av oss som kör “nine to five”, skrattar resten av killarna.

Santa Cruz har hållit på ett bra tag redan men på senaste tiden har karriären pekat spikrakt uppåt. I dagarna meddelade dom att det blir en USA-turné som börjar med en spelning i New York.

- Det är en dröm som blir sann. Jag var i New York för första gången när jag var tonåring, redan då tänkte jag att det vore häftigt att spela där.

Det är inte heller på vilket som helst ställe bandet spelar utan på legendariska Webster Hall. Våra andra guldpojkar HIM spelar på samma ställe bara fyra dagar före Santa Cruz.

Gnabb och strid

Att bandet realtivt ofta får frågan om hur mycket de bråkar sinsemellan framgår klart.

- Varför frågar alla det här, ser vi ut som vi skulle bråka, skrattar de.

Men rätt snart står det klart varifrån frågan kommer. När Arttu, Joonas och Tapani börjar förklara hur de ibland har olika åsikter men till slut ändå brukar komma överens uppstår genast meningsskiljaktigheter.

- Vi har alla olika åsikter ibland men brukar ändå komma fram till en kompromiss.

- Men nej! Inte en kompromiss, en bättre lösning! bråkar de.

Anthem-refränger

I mars kommer Santa Cruz nya platta ut. Den kommer att innehålla tio låtar med knytnävsrefräng.

Ända sedan jag var liten har jag sökt efter refränger som får håren att resa sig och mig att vilja slänga upp knytnäven och härja!

Och det kommer alltså den nya skivan att göra, lovar de.

Kolla hur killarna klarade vårt stresstest - att bygga ett korthus!