Hoppa till huvudinnehåll

Till bords med fransk mat

Vi lagar till fransk mat av både äldre och nyare tappning i Till bords. En fransk måltid ska smaka gott, vara vackert serverad, njutas med vin och räcka länge.

Vilhelm Noschis påpekar att för den franska familjen är den viktigaste händelsen på hela dagen middagen, att sitta kring ett dukat matbord och njuter av maten tillsammans.

Ett franskt barn får en bra inblick i den goda maten och de fina sederna. Mästerkockar, gastronomer, filosofer och finfina råvaror gör den franska maten. Matkulturen är inget om man inte kombinerar den med den franska vinkulturen

Vi får en inblick i den franska matens historia och går sedan vidare med Eero Mäkeläinen för att laga en måltid ur det traditionella franska köket. Det blir en stadig middag med lökpirog, gäddbullar med räkor och en burgundisk gryta. Till dessert ätes ile flottante med créme anglaise.

Den nyare franska maten presenteras i den andra delen. Mästerkockarna lanserade det nya franska köket med mindre kalorier och hälsosammare mat, men absolut färska råvaror och inte genomkokta grönsaker. Och allt skall vara vackert serverat!

Man kompromissar oftast mellan det gamla och det nya franska köket så att alla blir nöjda. Eero Mäkeiläinen inviger oss i det nya franska köket med aborrfiléer i kålblad, lammkarrée, traditionell äppeltårta och franska ostar.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.