Hoppa till huvudinnehåll

"Arkeologi kan göra en besatt"

Arkeolog Jan Fast
Arkeolog Jan Fast Bild: YLE/Sofia Söderlund jan fast

Jan Fast föddes till arkeolog, redan som sjuåring grävde han runt på stridsplatser från andra världskriget i Hangö. Nu efteråt skakar han på huvudet över hur farligt det egentligen var.

Jan Fast

Född: 1962
Bor: Esbo
Passion: Rockmusik
Största dröm: Lira Blitzkrieg Bop med the Ramones på någon molnkant.

- Det kunde ju ha hänt vad som helst, där låg en hel del odetonerade bomber och granater.

Numera följer Jan Fast alla föreskrifter även om den lilla anarkisten inom honom fortfarande tittar fram. När jag träffar honom är det första jag lägger märke till frisyren som glatt spretar åt alla håll och Slipknot-skjortan som jag inte hade väntat mig se på en ansedd arkeolog.

Jag känner genast att jag träffat en syskonsjäl. Som ivrig Kalle Anka läsare ville jag i Farbror Joakims och Kalles fotspår också resa till Egypten och gräva efter både mumier och hemliga förbannelser. Då veckopengen inte räckte till undersökte jag istället noga trädgården i Borgå med en egenhändigt hoplimmad metalldetektor. Fynden uteblev och det var nog lika så bra.

- Det är fritt fram att börja gräva i sin egen trädgård och leka arkeolog, men ifall man hittar något som är över hundra år gammalt måste man kontakta närmaste museum. Och ifall man vet att det finns fornlämningar på platsen är det förbjudet, berättar Fast.

Enligt Fast är den viktigaste arkeologregeln att du tänker förrän du gräver.

Blev du intresserad?

  • Kontakta amatörarkeologerna ANGO rf eller Heureka.
  • På Heureka ordnas arkeologins natt den 4.12. Här visar man bland annat upp de två leridoler man hittade under sommarens utgrävningar vid Ånäs stenåldersboplats i Vanda. Här kan man även anmäla sig till den inkommande sommarens amatörutgrävningar på samma plats.
  • Jan Fast bloggarhär.

- Du kan aldrig gräva på nytt på samma ställe, när man gräver kan man också förstöra det man gräver, säger Fast som bland annat ledde de uppmärksammade amatörutgrävningarna i somras i Ånäs.

Glömmer tid och rum

- Den största faran med arkeologi är att man blir så ivrig att man glömmer tid och rum. En känd rockartist sade att han kan spela en rockkonsert, men när han kommer till hotellrummet är konserten slut och då borde han kunna bli en normal person igen. Samma gäller för arkeologen. Arkeologi kan vara en passion, men den får ändå inte ta över hela livet. Man måste hålla sig lugn, fast det är lätt hänt att man blir lite besatt.

Jan Fasts förhoppningar gällande arkeologin i framtiden är att unga som verkligen vill studera arkeologi modigt söker in till Helsingfors, Åbo eller Uleåborg trots att det är svårt att komma in. Glöm vad pappa säger.

Arkeolog Jan Fast
Arkeolog Jan Fast Bild: Eero Poskela jan fast

Se intervjun med Jan Fast i Kollektivet nu på fredag kl. 19 eller på lördag kl. 17:25 på Yle Fem eller på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje