Hoppa till huvudinnehåll

Flickdagen behövs eftersom flickor är mer utsatta än pojkar

Meeri Piipari, Kata Lensu, och Semra Shakir från Herttoniemen yhteiskoulu tillsammans med marknadsföringsdirektör Kirsi Mettälä från Plan.
Meeri Piipari, Kata Lensu, och Semra Shakir från Herttoniemen yhteiskoulu tillsammans med marknadsföringsdirektör Kirsi Mettälä från Plan. Meeri Piipari, Kata Lensu, och Semra Shakir från Herttoniemen yhteiskoulu tillsammans med marknadsföringsdirektör Kirsi Mettälä från Plan. Bild: Yle/Helena von Alfthan kata lensu

Gymnasieflickorna Meeri, Kata och Semra samlar in pengar för att hjälpa flickor i utvecklingsländer. Den 11 oktober firas flickdagen. Barnrättsorganisationen Plan jobbar för att flickor ska få gå i skola.

I Kampens köpcentrum har Meeri Piipari, Kata Lensu och Semra Shakir klätt på sig blåa västar för att samla in pengar för barnrättsorganisationen Plan. I två timmar ska de skramla med bössorna. Flickorna som går i Herttoniemen yhteiskoulu tycker det är viktigt att också flickor i utvecklingsländer ska få gå i skola.

Med flickdagen vill Plan uppmärksamma att flickor i utvecklingsländer är utsatta och att deras skolgång inte prioriteras. Kirsi Mettälä som är marknadsföringsdirektör på Plan Finland säger att pojkar fortfarande ses som mera värdefulla i u-länder. Flickor får sluta skolan tidigare för att hjälpa till hemma.

- Det är fortfarande så att flickor möter mera diskriminering överallt i världen och saknar makt att bestämma över sina egna liv. Man blir gift för tidigt, får barn för tidigt och tas bort från skolan för tidigt. Utbildning är väldigt viktigt för alla, säger Kirsi Metsälä på Plan Finland.

Barnslavar i Nepal får inte gå i skola

Meeri Koutaniemis bilder från Nepal
Foton på före detta barnslavar i Nepal syns i Kampens köpcentrum, Meeri Koutaniemi har tagit bilderna. Meeri Koutaniemis bilder från Nepal Bild: Yle/Helena von Alfthan plan finland
Nepal är ett av de länder där Plan arbetar för flickornas rättigheter. Fotoutställningen ”Fria drömmar” i Kampens köpcentrum handlar om före detta barnslavar i Nepal. Det är Meeri Koutaniemi som tagit bilderna, hon har ordnat kurser i fotografering för flickorna.

- Flickorna kan bli hemslavar redan som 8-åringar. De tillhör tharu–minoriteten i Nepal. Fattiga tharu-familjer har traditionellt sålt sina döttrar som barnslavar till rikare familjer. Flickorna kallas för kamalari. När vi började jobba mot kamalari-systemet för åtta år sedan fanns det 12 000 kamalari i Nepal. Nu har siffran gått ner till 600. Vi har jobbat hårt med olika organisationer och med regeringen. Plan har befriat över 4000 flickslavar, berättar Kirsi Mettälä.

Plan hjälper de före detta slavarna med att få en utbildning. På Plan Finlands nätsida går det att läsa om flickorna som varit hemslavar och se bilder de själva tagit. Utställningen i Kampen är öppen 6-12.10.

Läs också:
Nobels fredspris till Malala Yusufsai och Kailash Satyarthi

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen