Hoppa till huvudinnehåll

KAJ skriver som de gamla talar

Humorgruppen KAJ
Axel, Jakob och Kevin från KAJ. Humorgruppen KAJ Bild: Yle / Camilla Fagerholm KAJ,humorgruppen kaj

Kevin, Axel och Jakob gästade Succémorgon och pratade om kulturkrockar och en karriär i Turkiet.

Det är tre ganska nyvakna killar som dyker upp i vår Kampenstudio tidigt på morgonen. Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård var dagens första gäster och förgyllde även de förbirusande helsingforsbornas morgon med lite twist, de spelade nämligen låten Bodil twista med beinprotes mitt i morgonvimlet.

När vi frågar om varför de spelar twist, det är ju inte en så modern musikstil, så har de ett bra svar.

- Det är kul när man får experimentera med olika genrer och inte behöver bry sig om vilken sorts musik det blir. Vi har ju humorn som grund och då kan vi välja hur vi vill och tycker, säger de.

De har ändå aldrig sett någon twista med benprotes men tydligen är det något som de lätt kan fantisera om och se det framför sig."Pjasss"

Er nya skiva heter Lokalproducerat pjas. Hur uttalar man pjas, är det “pjaaas” och vad betyder det?

- Nej det uttalas “pjasss”! Det används ofta i en negativ bemärkelse. Man säger “Slut pjas och gör något vettigt!”. Man gör något som inte beaktas som vettig verksamhet. Det är motsatsen till riktigt arbete.

Humorgruppen KAJ försöker få det att bli mer positivt, att det är en bra sak att man pjasar.

Kulturkrockar

På er skiva finns en låt som heter Siisti mopo som inte är på österbottnisk dialekt. Var har ni hittat inspirationen och finns personen på riktigt?

- Vi har blivit inspirerade av tv-serien Falkensvärds möbler. Det handlar om en nyländsk familj som flyttar till Österbotten och upplever kulturkrockar. Men personen är nog fiktiv.

Killarna påpekar att det inte är en parodi på Nyland utan på en ungdomsmusikal där allt överdrivs. Ofta är det äldre människor som skriver repliker till ungdomsmusikalerna och de gamla skriver som de tror att unga pratar. Det blir bara konstigt.

Vi konstaterar att KAJ i princip gör motsatsen, skriver som de tror att äldre människor talar.Karriär i Turkiet

Vi har hört att Jåo Nåo E Ja Jåo Yolo Ja Nåo spelats till och med i Turkiet. Killarna tror att det beror på att halva Turkiets semesterorter är invaderade av österbottningar. Vi föreslog att de kunde försöka göra karriär i Turkiet och om det skiter sig så kan man alltid sälja kebab.

- KAJbab! föreslår vi att det ska heta.

Nästa vecka får ni se videon på Pakko-Pampas, där K, A och J förklarar ord på österbottniska för nylänningen Isa.