Hoppa till huvudinnehåll

Läxförhör fick Martin intresserad av inbördeskriget

Martin Andersson med sin bok "Inbördeskrigets händelser i Sibbo"
Sibbobon Martin Andersson har skrivit en bok om inbördeskrigets händelser i Sibbo Martin Andersson med sin bok "Inbördeskrigets händelser i Sibbo" Bild: Yle/Sune Bergström inbördeskrigets händelser i sibbo

Sibbobon Martin Andersson har skrivit en bok om inbördeskrigets händelser i Sibbo 1917-1918 och om Pellingeslaget i Borgå.


Martins intresse för inbördeskrigets händelser i Sibbo väcktes då han förhörde sin son i historia. Han började fundera på vad han egentligen visste om sin hemkommuns historia från inbördeskrigets tider.

Boken "Inbördeskrigets händelser i Sibbo" finns att köpa i Sibbo bokhandel och strax också i Akademiska bokhandeln.

I inbördeskriget dog nästan 37 000 människor, 11 000 flera än i vinterkriget. Ca 75 procent av de döda var från den röda sidan, största delen dog efter kriget i avrättningar, svält och sjukdomar på fångläger.

Wilhelm Panelius med porträtt av föräldrarna Olav och Elsa Panelius
Wilhelm Panelius med porträtt av sina föräldrar Olav och Elsa Panelius i förgrunden Wilhelm Panelius med porträtt av föräldrarna Olav och Elsa Panelius Bild: Yle/Sune Bergström wilhelm panelius

Hör här också en intervju med Borgåborna Olav och Elsa Panelius, som själva var ögonvittnen till de rödas och vitas strider i Borgå år 1917.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland