Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea firade partijubileum utan sin ledare

Kim Jong-un
Kim Jong-un Bild: EPA/Rodong Sinmun kim jong-un

Nordkoreas ledare Kim Jong-un är fortfarande försvunnen. Det styrande partiet firar 69-års jubileum men Kim var inte närvarande vid festligheterna.

Kim Jong-un var inte med då den nordkoreanska ledningen traditionsenligt vallfärdade till det mausoleum i Pyongyang där hans far och farfar vilar. Bland dem som deltog i ceremonin fanns i stället Hwang Pyong-so, som ses som Nordkoreas andre man.

De nordkoreanska medierna rapporterar i vanliga fall intensivt om Kims förehavanden, men nu har den 31-årige ledaren har inte synts offentligt på över en månad. Så länge har han inte varit borta från offentligheten sedan han kom till makten år 2011.

Det här har lett till vilda spekulationer om Kims hälsa, och om hans framtid som nordkoreansk ledare.

Skadade benet

I september rapporterade nordkoreansk tv att Kim lider av obehag. Vad det här betyder är oklart, men et har talats om allt från gikt, diabetes och brutna vrister, till en maktkupp.

En anonym källa med nära kontakter till både Pyongyang och Peking uppgav på torsdagen att Kim skadade sitt ben i samband med en militärövning i månadsskiftet augusti-september.

- Han skadade vristen och knäet under en övning eftersom han är överviktig. Han haltade omkring en stund till en början, men skadan blev värre, sade källan.

Kim lär behöva rehabilitering i omkring hundra dagar.

- Men han är i total kontroll, försäkrade den anonyma källan.

Under veckoslutet dök några av Kims närmaste män överraskande upp i Seoul. Enligt sydkoreanska uppgifter har länderna nu återupptagit sin dialog på hög nivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes