Hoppa till huvudinnehåll

"Restaurangdagen är som valborg"

Det som en gång började som en rolig idé bland goda vänner har blivit världens största matkarneval. Utan några som helst tillstånd av myndigheter har restaurangdagen lyckats få staden och folket på sin sida och matfesten går inte längre att stoppa.


När den första restaurangdagen hölls i maj 2011 hade Timo Santala och hans vänner ingen aning om att den två år senare skulle vara världen största matkarneval. Idén som föddes hos Santala och hans vänner var att uppmana människor att grunda sina egna restauranger för en dag och strunta i alla tillstånd och regler. Pop-up restaurangernas dag blev genast en succé.

- Först tänkte vi att det blir succé om 10 restauranger öppnar runtom i Helsingfors. Men redan under den första dagen öppnades 45 restauranger. Nästa gång fanns det 200 restauranger och senaste restaurangdag firades i 64 olika länder, säger Timo Santala som i november blir ansvarig för Helsingfors stads matstrategi.

Inget motstånd

Hur lyckades så Santala och hans vänner med restaurangdagen? Det är amatörkockar som lagar mat och serverar den på ställen som saknar alla tillstånd.

- Jag tror att myndigheterna inte riktigt fattade vad som hände förrän det var för sent. Det blev en så stor grej att det inte skulle ha gått att stoppa. Men jag har heller aldrig stött på något motstånd från exempelvis Helsingfors stad. Tvärtom, säger Santala.

Kom med egna alternativ

Restaurangdagen marknadsförs friskt på Helsingfors stads webbsidor och initiativet har blivit prisbelönt. Till och med stadsdirektör Jussi Pajunen har sagt att staden knappast skulle ha gett tillstånd till restaurangdagen, ifall Santala och gänget skulle ha frågat. Men i dag skulle han aldrig försöka stoppa evenemanget.

Ska man då strunta i att fråga om lov och bara göra?

Nja, så enkelt är det inte. Fastän Santala ifrågasätter onödig byråkrati och reglering, förespråkar han inte anarki och protester.

- I stället för att klaga och protestera, borde man erbjuda egna alternativ och förslag. Har man en god idé ska man fundera på hur man ska förverkliga den, vilka risker det finns och vad det kan leda till. Restaurangdagen var en sorts positiv utopi som fungerade, säger Santala.

Han jämför restaurangdagen med valborg.

- Det är också en folkfest utan arrangör och knappast är det någon som vill förbjuda valborg. Man har i stället förstått att restaurangdagen är någonting positivt och nuförtiden bidrar staden med extra skräpkorgar, precis som de gör under valborg.

Nästa restaurangdag är den 15.11.