Hoppa till huvudinnehåll

Stort jobb inför årets Kadaver

Kadaverloppet i Sibbo är världens näst största motionsorienteringsevenemang. Hur är det att planera ett så stort evenemang och hur vet man att man har tänkt på allt?


Ända sedan det första Kadaverloppet i Sibbo år 1978 har Kaj-Olof Lindgren hållit i trådarna för evenemanget. Det började med 30 deltagare och nu lockar loppet över tusen orienterare från världen över.

Tävlingschefen för Kadaverloppet Kaj-Olof Lindgren medger att han går runt och funderar på om han tänkt på allting. Speciellt om olyckan är framme är det viktigt att man har tänkt på varje liten detalj. Han berättar att Sibbo Vargarna är kända för att arrangera bra tävlingar.

- Vi har aldrig marknadsfört Kadaverloppet, folk har bara kommit hit.

Kaj-Olof Lindgren har hållit i Kadaverloppet sedan starten 1978
Kaj-Olof Lindgren lanserade idén och håller fortfarande i arrangemangen Kaj-Olof Lindgren har hållit i Kadaverloppet sedan starten 1978 Bild: Yle/Berislav Jurisic kaj-olof lindgren
Arrangemangen underlättas av att föreningen samarbetar med Sibbo kommun. Kommunen bidrar med parkeringsmöjligheter och utrymmen för omklädning och dusch.

- Dessutom är Kadaverloppet ett ganska billigt motionsevenemang jämfört med andra stora löptävlingar med många deltagare. Samarbetet med kommunen minskar på kostnaderna.

Deltagarna har förväntningar

För att ett evenemang skall vara lyckat skall allting fungera och inga långa köer skall bildas. Att ordna ett motionslopp som Kadaverloppet är speciellt på så sätt att alla kommer till platsen ungefär samtidigt. Eftersom loppet sker med samstart skall alla förflytta sig till starten samtidigt och alla startar samtidigt, berättar Lindgren.

Det är mycket som skall göras så att arrangemangen fungerar smidigt. Över tusen kartor sätts in i plastfickor och placeras ut på startområdet och nummerlapparna som deltagarna plockar åt sig hängs upp, traktorer med flak ställer upp för att transportera kläder från tävlingsområdet till start. Det behövs med andra ord en hel del frivilliga.

Tom Sundbäck har fungerat som speaker under Sibbo Vargarnas orienteringstävlingar i dryga 30

- Här är inte så mycket publik men för själva deltagarna har jag förstått att det ger stämning till tillställningen. Det är klart att jag ställer upp för föreningen.
Det allra mesta sköts på talko berättar tävlingschef Kaj-Olof Lindgren. Det finns 30 personer som för tillfället har olika ansvarsområden. På själva tävlingsdagen är antalet frivilliga uppe i femtio.

KArolina Martikainen tränar inför Kadaverloppet
Karolina Martikainen i bekant terräng KArolina Martikainen tränar inför Kadaverloppet Bild: Yle/Lone Widestam karolina martikainen

Evenemanget planeras i ett år

Kaj-Olof Lindgren har många gånger fått frågan om hur mycket tid han sätter ner på att ordna Kadaverloppet.

- Jag har en väldigt lång lista på saker som måste göras och som prickas av i tur och ordning.
Mest är det ändå pappersarbete och stillasittande planerande. Det sista dygnet innan tävlingen är det full rulle från tidig morgon till sent in på natten. Genast efter att årets lopp är klart börjar planerna inför nästa år.

Orsaken till att Lindgren vill och orkar ordna evenemanget är enligt honom själv att han är positivt inställd och han motiveras av att hjälpa den egna föreningen, Sibbo Vargarna.

- Det hjälper föreningen ekonomiskt och vi har möjlighet att få ungdomar och barn med i verksamheten.

Varför loppet lockar

Kaj-Olof Lindgren sätter ut en kontroll
Kaj-Olof Lindgren sätter ut en kontroll Bild: Yle/Berislav Jurisic kaj-olof lindgren
I år går Kadaverloppet den första november och föreningen förväntar sig igen över 1000 deltagare. Motionärer, elit, gammal eller ung, det spelar ingen roll, alla är välkomna och det finns olika tävlingssträckor. Idén till tävlingen snodde Kaj-Olof från Norge och den fungerar år efter år.

- Att vi ordnar en lång orienteringstävling i slutet av säsongen tror jag är en orsak till det stora antalet deltagare.

I och med samstarten uppstår en gemenskap och man får en extra gnista av att kämpa mot varandra. Kadaverloppet lockar inte bara deltagare från Finland utan också från t.ex. Schweiz och Ungern och man får en känning av hur den absoluta världstoppen springer. Flera orienterare som hör till världstoppen har deltagit i loppet.

Karolina Martikainen från Sibbo Vargarna har deltagit några gånger i Kadaverloppet och tycker det är en rolig orienteringserfarenhet. Hon gillar speciellt samstarten som ger en känsla av en stor idrottsfest.