Hoppa till huvudinnehåll

Vårddistrikten åker på försäkringssmäll

Läkare använder stetoskop
Läkare använder stetoskop Bild: Yle patient

De 20 sjukvårdsdistrikten i Finland kan i slutet av året få en extra räkning på 180 miljoner av Patientförsäkringscentralen som försäkrar sjukhusen mot vårdfel. Om den extra räkningen skickas ut kommer kommunerna att bli tvungna att låna mera pengar.

Orsaken till att Patientförsäkringscentralen nu funderar på att chockhöja försäkringsavgifterna är att vi lever längre med våra skador och att handikappservicen också bekostas via Patientförsäkringscentralen.

"Mycket pengar för sjukvårdsdistrikten"

- Det handlar om mycket pengar, säger Olli-Pekka Lehtonen som är sjukhusdirektör i Egentliga Finland. Bild: YLE/Nina Bergman olli-pekka lehtonen

För till exempel Vasa sjukvårdsdistrikt handlar det om extra utgifter på fem miljoner och för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt om 13 miljoner.

- Och det är mycket pengar trots att verksamheten i Åboland just nu visar ett litet överskott, konstaterar Olli-Pekka Lehtonen som är chef för sjukvårdsdistriktet i Egentliga Finland. Vi får fundera ordentligt hur vi tacklar den här situationen.

Chockräkningen kommer - i fall den skickas ut - att leda till att många sjukvårdsdistrikt gör ett minusresultat vid årsskiftet. Räkningen landar hos sjukvårdsdistrikten i form av skuldsedlar till Patientförsäkringscentralen.

Göran Honga
- Det är alltid skattebetalarna som betalar, suckar sjukhusdirektören Göran Honga i Vasa. Göran Honga Bild: Yle/Roger Källman sjukvårdsdistrikt

- Enligt Kommunallagen ska skuldsedlarna betalas inom fyra år, konstaterar Göran Honga som är direktör vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Det vill säga Patientförsäkringscentralen blir 180 miljoner euro rikare inom fyra år.

"Alltid skattebetalarna som betalar"

Eftersom det är kommunerna som betalar sjukvårdsdistrikten i form av serviceavgifter så vet vi vem som betalar i slutändan.

- Det är alltid skattebetalarna som betalar, suckar sjukhusdirektören Göran Honga.

Göran Honga säger att Patientförsäkringscentralens fordran i sig är befogad och försäkringsbolaget följer gällande lagstiftning, men att tidpunkten är olycklig för sjukvårdsdistrikten.

Patientförsäkringscentralen tiger

På Patientförsäkringscentralen ville ingen i går kommentera chockhöjningen av patientförsäkringsavgifterna, men både försäkringsbolagets statistikdirektör och styrelseordförande bekräftar att det finns ett tryck på att höja patientförsäkringsavgifterna med ungefär 180 miljoner. Sjukvårdsdistrikten hoppas hitta ett sätt att undgå chockhöjningen i år och kunna betala av på patientförsäkringsavgifterna under flera år. Patientförsäkringscentralens styrelse fattar sitt beslut i november.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes