Hoppa till huvudinnehåll

Vasapolitiker skjuter ner social- och hälsovårdsreformen

Arkivbild Bild: yle/Petra Thilman folkhälsan syd

Vart skall patienter i Vasaregionen som behöver specialsjukvård skickas i framtiden? Alternativen är Åbo universitetssjukhus och universitetssjukhuset i Tammerfors. På måndag skall fullmäktige i Vasa fatta beslut och enligt Yles enkät bland ledamöterna lutar det mot Åbo. Fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) och stadstyrelsemedlem Anita Niemi -Iilahti (SDP) hoppas ändå att hela vårdreformen skjuts ner.

Enligt Anita Niemi-Iilahti har man inte dagens läge de fakta som behövs för att kunna fatta ett beslut när det gäller valet mellan Åbo eller Tammerfors.

- Hela vårdreformen skulle kräva mycket konsekvensanalys ännu. Att ta ställning till en enda fråga, Åbo eller Tammerfors, låter underligt i det här skedet, säger Anita Niemi-Iilahti.

Joakim Strand
Joakim Strand, fullmäktigeordförande i Vasa Joakim Strand Bild: YLE/Mira Myllyniemi joakim strand

Kejsaren utan kläder

Joakim Strand påpekar att man inom staden hela tiden har jobbat för Åbo. Enligt honom är huvudpoängen ändå nu att skjuta ner hela vårdreformen.

Anita Niemi-Iilahti har varit med och gjort utredningen om en kommunfusion i Vasaregionen.
Styrelsemedlem Anita Niemi-Iilahti i Vasa Anita Niemi-Iilahti har varit med och gjort utredningen om en kommunfusion i Vasaregionen. Bild: YLE/Sonja Rundt niemi-iilahti

- Man måste våga säga att kejsaren är utan kläder i det här fallet. Det är en stor genomgripande reform utan någon som helst konsekvensanalys. Med all den här brådskan känns det som att man tvingar in kommuner i reformen utan att analysera vad det egentligen handlar om, säger Strand.

Trots att vårdreformen ännu är på hälft måste fullmäktige i Vasa senast på tisdag svara social och hälsovårdsministeriet om vart patienterna ska skickas i framtiden. Enligt Strand är det ändå inte säkert att man har ett svar på tisdag.

- Det är mycket möjligt att vi också säger att vi tar ställning sedan då vi har någonting att ta ställning till. Vi behöver inte slaviskt lyda en enkät som kommer, säger Strand.

Vasa har de senaste åren hört till Åbo vårdområde, men före det var det Tammerfors som gällde. Sjukvårdsdistriktet och Österbottens förbund flaggar för fortsatt vårdsamarbete med Åbo och det gör också de flesta österbottniska kommuner.
Många kommuner i Österbotten är dessutom på krigsstigen när det gäller social- och hälsovårdsreformen och skulle helst vilja se den stupa i grundlagsutskottet.

Fina mål på papperet

- Läser man lagen står det klart att kommuninvånarna ska kunna säga sitt då det gäller frågor som det här. Reformen har fina mål på pappret, men det man föreslår tycks inte alls leda till de mål man har ställt. Att till exempel få jämlik vård i hela landet är ett mål, men man förklarar inte hur det skall ske, säger Niemi-Iilahti.

- Vi ska hoppas att den (social och hälsovårdsreformen) stupar och börjar om på ett vettigare sätt. Jag saknar också utvecklingsvisionerna. Jag ser ingenting som varken skulle ta i beaktande den enskilda människan eller gå in på utvecklingstrender för framtiden. Nu håller man bara på med byråkratiskt dribblande och jag är rädd att det bara skapar mer kostnader för våra invånare, säger Strand.

Läs också
De flesta ledamöterna lutar mot Åbo
Kommunerna på krigsstigen mot vårdreformen

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten