Hoppa till huvudinnehåll

Boström: Grekland är ett väldigt bra lag

Den meriterade fotbollstränaren Sixten Boström fungerar som expertkommentator i kvällens drabbning mellan Finland och Grekland. Han väntar sig en tuff kamp men tippar ändå på finländsk seger.

Finland går in i matchen som ett lag i medvind. De leder kvalgruppen efter den första omgången och många av nyckelspelarna kommer från fina perioder i sina klubblag. Flera av anfallarna har varit i målform och chefstränaren Mixu Paatelainen står därmed med ett lyxproblem.

- Det är första gången på länge som vi har flera att välja på. Hellre den här vägen än att de inte skulle ha gjort mål i sina klubbar. Det blir en intressant fråga, säger Boström.

Tränaren tror på en startelva väldigt lik den mot Färöarna med Kasper Hämäläinen på bänken till förmån för Riku Riski.

En av de klarast lysande stjärnorna i Finlands landslag är Jakobstadsbördiga Roman Eremenko. Boström tror och hoppas att mittfältaren får en offensiv roll.

- Han är en väldigt kreativ spelare och vi behöver också sådana.

Starkt motstånd

Grekland gick in i gruppen som favoriter. De är fjortonde på världsrankingen och har många spelare ute i stora ligor såsom italienska Serie A och engelska Premier League. De fick ingen bra start på kvalet då de förlorade mot Rumänien men det är inget att fokusera för mycket på enligt Boström.

- Det är ganska typiskt för de lag som har deltagit i mästerskap på sommaren att inleda svagt. Trots att de inte har några stora stjärnor så är det ett väldigt erfaret och bra lag vi möter, säger Boström.

Paatelainen har sagt att om Grekland spelar på den nivå de kan så vinner de matchen. Boström håller med men öppnar ändå för Finland.

- På pappret är Grekland ett bättre lag. Men alla kan vinna alla och det är ju det fina med fotboll.

Enligt Boström kan det bli en intressant matchbild då lagen vanligtvis spelar ganska liknande.

- Båda lagen grundar sitt spel på att vara kompakta och kontra. Det blir intressant att se vem som vågar styra matchen. Grekland har spelat den typen av fotboll i flera år men nu har de ny förbundskapten i (Claudio) Ranieri så det är lite svårt att säga hur det kommer att se ut.

Boström tror också att Finland kan vinna på att vara mångsidigare och bättre på att anpassa sitt spel. Då han ombeds tippa slutresultat låter det såhär:

- Finland vinner 2-1.

Läs också:

Finland utmanar VM-resenären i Helsingfors
Motståndaranalys: Grekland

Läs också