Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska illustratörer i Frankfurt

Finlandssvenska illustratörer presenterades på bogmässan
Finlandssvenska illustratörer presenterades på bogmässan Bild: Johnny Sjöblom/Yle illustratörer

Finlandssvensk illustratörskonst är en av de saker som Finland försöker sälja vid bokmässan i Frankfurt i Tyskland.

Projektet och utställningen BY, som omfattar bilder av nio illustratörer, ställs ut på mässan. Då mässan är över drar utställningen vidare på turné.

Liten by får stort besök. Presidenterna Sauli Niinistö och Joachim Gauck tar sig en titt på BY-utställningen i Frankfurt. Utställarna är glada över besöket, men man hoppas förstås att också köparna ska titta in.

– Klart att man hoppas. Den tyska marknaden är ju enorm. Det skulle ju vara trevligt om ens några finska böcker skulle få chansen att bli översatta till tyska, säger illustratören Lena Frölander-Ulf.

Illustratörer på bokmässan i Frankfurt
Linda Bondestam och Lena Frölander-Ulf Illustratörer på bokmässan i Frankfurt Bild: Johnny Sjöblom/Yle lena frölander_ulf

– Särskilt barnböcker tror jag inte att har blivit översatta till tyska, så mässan är en stor chans, tillägger Linda Bondestam.

– Utställningen i Ekenäs i somras var nog rolig. Den var i och för sig mer riktad till barn och familjer, men här är främst yrkesfolk och det ska bli spännande att se vad de tycker, fortsätter Frölander-Ulf.

Hårt arbete

Barbara Schad, som besöker utställningen är i alla fall imponerad.

– Jag gillar illustrationerna. Jag har ansvar för ett skolbibliotek och jag kunde nog tänka mig att ha böckerna i hyllan där, säger Schad.

– Ett av målen är naturligtvis att rättigheterna till någon av böckerna skulle säljas här i Tyskland. Ingen av de här illustratörerna har än så länge kommit in på den tyska marknaden, säger BY-projektets producent Johanna Stenback.

Hon medger ändå att man har ett hårt arbete framför sig.

– Det är nog en utmaning. Det är en utmaning också för de tyska illustratörerna att komma fram. De kommersiella varumärkena är så otroligt starka och det är det som konsumenterna köper. Men vi visar hur bra vi är, säger Stenback.

En del av utställningen finns utanför mässcentret, i ett bibliotek i stadsdelen Sachsenhausen. Efter mässan i Frankfurt fortsätter BY-utställningen sin turné i Tyskland och Norden. Finland är i år hedersgäst vid bokmässan i Frankfurt.