Hoppa till huvudinnehåll

Haglund: Trafi bör utreda Arandafallet

Försvarsminister Carl Haglund
Försvarsminister Carl Haglund Bild: Yle carl

Det är trafiksäkerhetsverket som har ansvaret för frågan om den ryska militärens hotfulla uppträdande mot fartyget Aranda, inte försvarsministeriet så som statsminister Alexander Stubb tidigare på söndagen konstaterade. Försvarsminister Carl Haglund tror att Stubb helt enkelt har misstagit sig angående myndigheternas arbetsfördelning.

Statsminister Stubb konstaterade under söndagens frågetimme att incidenterna med havsforskningsfartyget Aranda är otrevliga och att det är viktigt att försvarsmakten utreder fallen. Men enligt försvarsminister Haglund ligger inte de här incidenterna på försvarsministeriets bord.

- Eftersom det handlar om ett civilt fartyg som rört sig på internationellt vatten är det i första hand trafiksäkerhetsverket och trafikministeriet som har ansvaret, säger han.

Statsministerns uttalande tolkar Haglund som ett misstag.

- Det är inte frågan om åsikter, det handlar om arbetsfördelning myndigheterna emellan. Antagligen har statsministern misstagit sig på den här arbetsfördelningen och antagit att det här är försvarsmaktens ansvar.

"Oacceptabelt av Ryssland"

Enligt Haglund berodde det skedda förmodligen på att den ryska militären var mitt uppe i en militärövning och inte ville att Aranda skulle störa den. Den ryska flottans sätt att reagera anser han förkastligt.

- Genom att meddela på förhand att de har något på gång kunde man ha undvikit en sådan här situation. Nu var de tvungna att ta till oacceptabla metoder.

Haglund anser att det bästa sättet att nu gå vidare är att Trafi inleder en utredning och utrikesministeriet kontaktar de ryska myndigheterna för att kräva en förklaring.

I Sverige anser försvarsministern Peter Hultqvist att säkerhetsläget har försämrats på Östersjön efter den senaste tidens ryska agerande. I en intervju med SVT säger han att det inte bara handlar om händelsen med Aranda utan att man sett en ökad aktivitet från Rysslands sida under de senaste fem till tio åren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes