Hoppa till huvudinnehåll

Världen samlar in pengar för demolerat Gaza

Förstörelse i Gaza, september 2014
Förstörelse i Gaza, september 2014 Bild: Yle/ Viktor Heikel gazaremsan

Internationella donatorer har under en givarkonferens i Kairo lovat att donera sammanlagt 5,4 miljarder dollar, alltså cirka 4,3 miljarder euro för att återuppbygga Gaza.

Ett 50-tal länder deltog under söndagen i en konferens som ordnades i Egyptens huvudstad med syfte att samla ihop pengar till återuppbyggnaden av Gaza.

Finland representeras av utvecklingsminister Sirpa Paatero.

Qatar lovade att donera 800 miljoner euro till återuppbyggandet. Europeiska unionens medlemsländer bidrar med 450 miljoner.

Gaza måste byggas upp på nytt efter det förödande kriget mellan Israel och Hamas i somras. Det är tredje gången på sex år som Gaza ska återuppbyggas från ruiner.

Ungefär 100 000 människor har blivit hemlösa i Gaza och nästan all infrastruktur är förstörd.

De sju veckor långa striderna avslutades med en vapenvila den 26 augusti. I kriget dödades över 2 100 palestinier - de flesta civila, rapporterar FN. På den israeliska sidan dödades 67 israeliska soldater och sex civila.

– Uppgivenheten, cynismen och det som kallas ”givartrötthet”, dominerar i världssamfundet. USA:s utrikesminister John Kerry sade att han inte tror att någon i detta rum vill komma tillbaka hit om ett eller två år för att åter igen återuppbygga Gaza. Men för det krävs något mer hållbart än bara eldupphör, säger Cecilia Uddén i en rapport för Sveriges Radio.

Läs också