Hoppa till huvudinnehåll

Åtta får gå från Helkama

Redaktionens Jopo
Jopo är en populär cykelmodell som Helkama tillverkar. Redaktionens Jopo Bild: Yle/ Tove Virta redaktionscykel

Cykeltillverkaren Helkama Velox i Hangö sparar in åtta årsverken. Fem fastanställda får gå, dessutom säger företaget upp två personer med visstidsanställning och ett kontrakt med en inhyrd arbetstagare.

Orsaken till uppsägningarna är att fabrikens metallavdelning läggs ner berättar Jari Elamo som är vd för Helkama Velox.

Han säger att motiveringen till att en tillverkningsavdelning läggs ned är strategiska och ekonomiska.

På metallavdelningen har Helkama Velox gjort olika smådelar till cyklar och en liten volym ramar för vissa cykelmodeller. Det här var inte lönsamt. Företaget flyttar arbetet till underleverantörer som finns i Finland, även i Hangö, samt i Estland och i Fjärran Östern.

Elamo berättar att företaget i framtiden satsar på de starkaste områdena så som produktutveckling, sandblåsning, målning och ihopsättning samt logistik av cyklar. De senaste åren har Helkama Velox till exempel byggt och tagit i bruk nya lager i Hangö också för Suomen Polkupyörätukkus cyklar.

För några år sedan tog Helkama hem tillverkningen av de populära Jopocyklarna från Asien till fabriken i Hangö. Av de upp till 50 000 cyklar fabriken årligen säljer är nästan hälften av modellen Jopo.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten om uppsägningarna.

Artikeln är uppdaterad med information om vad metallavdelningen gjort, var underleverantörerna finns och vad Helkama Velox satsar på i framtiden.

Läs också artikel om att Helkama gick på förlust.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland