Hoppa till huvudinnehåll

Falskt ebolaalarm på Vanda flygplats

Misstanke om ebola på Helsingfors-Vanda flygplats, 13.10.2014.
Vårdpersonal och polis mötte flygplanet från Istanbul. Misstanke om ebola på Helsingfors-Vanda flygplats, 13.10.2014. Bild: Yle/Janne Grönroos ebola

Resenärerna i flyget från Istanbul fick en obehaglig överraskning då de landade på Helsingfors-Vanda flygplats i dag kring middagstid. Som en säkerhetsåtgärd parkerades planet långt borta från terminalen, och vårdpersonal kom emot resenärerna för att kolla upp några misstänkta ebolafall. Radio X3M:s Janne Grönroos och artisten Krista Siegfrids var också med ombord.

Under resan hade det uppstått en misstanke om att tre resenärer kunde bära på ebola eller ebolaliknande virus. Det visade sig dock, lyckligtvis, vara ett falskt alarm. Vårdpersonal på plats kunde utesluta ebolafaran genom att helt enkelt fråga om de tre misstänkta smittobärarna hade vistats i ebolaområden (Guinea, Sierra Leone, Liberia) inom de senaste tre veckorna, vilket de inte har gjort.

Efter en stunds väntan kunde samtliga resenärer transporteras till terminalen i vanlig ordning.

Det var Institutet för hälsa och välfärd som gav order om att kolla upp ebolamisstanken.

Janne Grönroos berättar om säkerhetsåtgärderna

Artisten Krista Siegfrids och Radio X3M:s programledarprofil Janne Grönroos var med ombord på planet från Istanbul. De var på väg hem från en semesterresa till Maldiverna, mellanlandade i Istanbul och flög därifrån med Turkish Airlines plan till Helsingfors-Vanda flygplats.


Grönroos berättar hur han och största delen av hans medpassagerare efter många om och men fick gå ut från planet, medan några hölls kvar på planet.

- Då vi såg hälsovårdspersonal med handskar och skyddskläder började nog alla dra sina egna slutsatser och tänka på ebola, säger Grönroos och tillägger att så fort någon hostade ombord på bussen fick de många skrämda blickar.

Ombord på flygbussen fanns en kvinna som berättade att det var en grupp människor som kommit från Sydafrika och högst antagligen fått en matförgiftning, men att flygplanspersonalen ville ta det säkra före det osäkra i och med att de vistats relativt nära områden där ebola finns.

- Vi fick väldigt knappt med information före det visade sig att det handlade om falskt alarm.

Sannolikt att det blir fler liknande fall

Än finns inga ebolafall i Finland, och infektionsläkare Asko Järvinen vid HNS menar att än så länge är orosmolnen rätt så små. Det är ändå möjligt att liknande händelser som på flygplatsen i Vanda kan ske på nytt.

- Det är mycket sannolikt att det kommer fler misstänkta fall, då folk flyger och reser. Det behövs inte så mycket för att en misstanke ska väckas, men det är en lång väg från misstanke till att vi faktiskt har ett riktigt ebolafall i Finland, berättar Järvinen.

Järvinen poängterar ändå att det är bra att man kollar misstänkta fall, och den aktuella händelsen på Helsingfors-Vanda flygplats tyder på att det finns en beredskap för fall där det verkligen handlar om ebola.

- Det har nu fungerat så som vi har övat. Alarmen om risken kommer, man utreder saken och man vidtar åtgärder. I det här fallet har allt gått så som man hoppas att det ska gå, säger Järvinen för att understryka det goda i den obehagliga situationen.

Läs även:
Ebola - snart hos oss?
Ebolafall möjliga också i Finland
”Jag är inte rädd för ebola”

  • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

    THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

    Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

  • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

    Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

    Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen