Hoppa till huvudinnehåll

Mordhot mot barn förbryllar Esbopolisen - ber allmänheten om hjälp

Facebook- och Whatsappiokoner.
Meddelandena sprids nu via WhatsApp bland barn i Esbo. Facebook- och Whatsappiokoner. Bild: Ilkka Kemppinen / Yle snabbmeddelanden

Polisen i Esbo ber allmänheten om hjälp när det gäller ett mystiskt mordhot som sprids via barns telefoner i Esbo. Polisen vill veta vem som skickat det ursprungliga meddelandet.

Enligt Ilta-Sanomat står det i meddelandet att den som inte skickar vidare det till åtminstone 15 personer inom 24 timmar blir mördad. Polisen påpekar att hotet givetvis inte är realistiskt, men att det är svårt att reda ut vem som inledde kedjebrevet. Det har sannolikt skickats från en prepaid anslutning eller från en anonym IP-adress.

- Vi informerar om det här i förebyggande syfte och polisen har inte kontaktats på grund av de här meddelandena. Men så här går det till nuförtiden, säger överkonstapel Nina Pelkonen.

Meddelandet har speciellt spridits bland barn i Esbo.

Polisen påminner föräldrarna att det telefonnummer som syns i barnens telefon är numret till den som skickat meddelandet till barnet, men att denne inte är upphovsman till mordhotet.

- Ofta görs vilda slutledningar och föräldrarna börjar själv ta reda på vem som skickat meddelandet, men det kräver ofta lite grundligare utredningar för att ta reda på varifrån meddelandena härstammar. I sådana här fall är det sällan som meddelandet kommer från ett vanligt privat telefonnummer, säger Pelkonen.

Den som skickar de här meddelandena kan göra sig skyldig till olaga hot, uppger Pelkonen.

Läs också