Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du testa kandidater

Borgå domkyrka
Borgå domkyrka Bild: Yle/Stefan Härus luthersk kyrka

Församlingsvalet stundar den 9 november och också innan det kan man rösta på förhand. Kandidattesterna är nu öppna så alla intresserade kan bekanta sig med dem som ställer upp.

Både kyrkofullmäktige och i Borgås fall församlingsrådet ska få nya medlemmar. I valmaskinerna kan man bekanta sig med de olika kandidaterna, som får svara på 14 olika frågor. Församlingarnas ekonomi är ett ämne som lyfts fram i flera frågor.

- Verksamheten bland annat för barn och unga kommer fram, och också strukturerna, till exempel om det är skäl att slå ihop församlingar om ekonomin blir sämre, berättar informationssekreterare Gunvor Haddas vid Borgå svenska domkyrkoförsamling.

En del av frågorna handlar också om den lokala församlingen.

Förhandsröstningen inleds i slutet av oktober och den egentliga valdagen är den 9 november. I det senaste församlingsvalet i Borgå röstade drygt 16 procent av de röstberättigade.

- Det berättar att församlingsvalen inte har så stor röstningsprocent, men vi hade faktiskt lite högre procent än hela landet i medeltal. Det var första gången som 16- och 17-åringar fick rösta och bland dem var röstningsprocenten faktiskt 21,6. Det är fint att unga valde att rösta.

Trenden visar enligt Gunvor Haddas på att människor röstar i församlingsval lite ivrigare än tidigare.

Kandidattestet på webben
Kyrkpressens kandidattorg