Hoppa till huvudinnehåll

Är ni trevligare med varandra som skilda?

Maria Sundblom-Lindberg
Maria Sundblom-Lindberg Bild: Yle cirkus familj

Mina bästa vänner är med i det här programmet, det känns skönt och viktigt. Åsa har varit tveksam kring att vara med men jag har övertalat henne för att hon har så mycket att ge.

Åsa Wallenius intervjuas av Maria Sundblom-Lindberg
Åsa Wallenius samtalar med Maria Sundblom-Lindberg om skilsmässa i Cirkus Familj. Åsa Wallenius intervjuas av Maria Sundblom-Lindberg Bild: Yle cirkus familj

Till slut kommer hon hem till oss och bjuder då inte bara på god mat utan också på sin smärta och sin längtan. Det syns inte i bild att jag har ont under intervjuerna. Ont att se hennes besvikelse men också för att hennes berättelser svider. Svider i såren och stramar över ärren, skilsmässoärren, mina egna.

De som är mera blekta är från -72 och man kan se att hjärtat gick mitt i tu den gången. Blev inte ens slarvigt sytt utan växte småningom bara ihop men förmågan att lita och uppleva sig viktig blev kraftigt nedsatt. Det andra ärret är ännu efter 10 år ganska rött och spricker fortfarande upp vid smärtsamma möten. Det andra ärret ligger precis vid det första för där blev vävnaden aldrig riktigt tålig. Ibland tror jag att jag inte skulle ha fått ett till ärr om jag inte hade fått det första.

Det är inte skilsmässan som är det värsta. Det är om bråkandet och gråtandet.

Men det är inte skilsmässan som är det värsta, varken för vuxna eller barn. Det är om bråkandet och gråtandet också fortsätter efter att soffguppen blev delad på två som tilliten och glädjen är i fara. Forskning från många länder visar på att skilsmässobarn, och särskilt skilsmässobarn i nyfamiljer, presterar avsevärt mycket sämre i skolan för att hela deras kapacitet går åt till att anpassa sig till en livssituation där de inte känner sig trygga, älskade och efterlängtade. En livssituation som dessutom kräver ständiga uppbrott.

Nästan alla skilsmässobarn drömmer om att mamma och pappa skall hitta tillbaka till varandra igen men en kväll sa min ena dotter att den drömmen, den finns inte kvar längre. Hon skulle absolut inte vilja bryta upp igen och förlora den dagliga kontakt med sina småsyskon eller med Henka. Men en sak önskar hon och det är att vi skulle bli bästisar. Så mycket bästisar att vi skulle fira jul ihop. Bästis är ju nästbäst efter att gifta sig men jag tror att halvbra också duger långt.

Alla vi som är skilda och alla ni som funderar på skilsmässa och är tveksamma pga av barnen: är ni trevligare med varandra som skilda än som ihop så fixar också barnen det. Om inte: tänk en gång till och bryt skitmönstret, i eller utanför äktenskapet, för att de som du älskar mest ska få det så mycket bättre.

Text: Maria Sundblom-Lindberg
präst, parterapeut och programledare för Cirkus Familj onsdagar och söndagar i Yle Fem eller på Arenan.

Läs också:

Skilsmässobarn bär på en tung ryggsäck
Skratt är inte synonymt med lycka
Saknar sprallismorsan och skrattmamman
Fem tips för bättre parförhållande

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP