Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska parlamentet vill erkänna Palestina

Engelska parlamentshuset och Big Ben
Engelska parlamentshuset och Big Ben. Engelska parlamentshuset och Big Ben Bild: Yle/Hannu Hellsten brittisk parlamentet

Det brittiska parlamentets underhus beslöt sent i går kväll att uppmana regeringen att erkänna Palestina som en självständig stat. Beslutet som fattades med en klar majoritet är inte bindande.

274 ledamöter röstade för och endast 12 emot medan många ledamöter avstod från att rösta.

Färre än hälften av ledamöterna deltog i omröstningen. 39 konservativa ledamöter och 192 ledamöter från socialdemokratiska Labour röstade för motionen.

Beslutet är inte bindande men det sätter hårt tryck på regeringen att följa parlamentets vilja.

- Beslutet har en stark symbolisk betydelse och kommer att sätta en mycket stark press på en regering, oavsett färg, sa Labourledamoten Grahame Morris, som stod bakom motionen att erkänna Palestina.

- Det är uppenbart, att relationerna mellan Israel och Palestina har hamnat i ett dödläge, det har också vår politik i frågan. Detta dödläge måste brytas, sade Grahame Morris.

Regeringen tänker inte följa uppmaningen

Premiärminister David Cameron och de övriga ministrarna deltog inte i omröstningen. Enligt regeringen kommer beslutet inte att ändra Storbritanniens utrikepolitiska linje i Mellanöstern.

Tobias Ellwood, ministern för Mellanöstern, sade att Palestina kommer att erkännas först när det gagnar både palestiniernas och Israels fredssträvanden.

-Palestiniernas strävanden kan inte förverkligas helt förrän ockupationen upphör och vi tror att förhandlingar är enda vägen att nå dit, sade Ellwood.

Under den långa debatten, förekom det flera hänvisningar till den nya svenska regeringens beslut om att erkänna Palestina.

- Vi har ett oöverträffat tillfälle nu när Sverige redan sagt att Palestina ska erkännas. Om vi inte tar det här tillfället i akt, så förlorar vi en verklig möjlighet att föra frågan närmare fred, sade en av ledamöterna i debatten i går kväll.