Hoppa till huvudinnehåll

Droghärvan bland ungdomar i Åbotrakten sväller

Ärm på polisuniformen.
Årligen åker cirka 130-150 minderåriga i Egentliga Finland fast för narkotika. Ärm på polisuniformen. Bild: Yle/Sofia Schleutker polisen,poliser,polisväsen

Närmare hundra ungdomar är inblandade i en omfattande droghärva i Åbotrakten.

Ursprungligen var ett 40-tal ungdomar misstänkta för drogbrott, de flesta av dem har en koppling till Katedralskolan. Nu visar polisens undersökningar att mellan 70 och 80 ungdomar i och omkring Åbo är inblandade.

Enligt överkonstapel Janne Aro-Heinilä vid Åbopolisen är alla misstänkta 15-19 år gamla. Det som är speciellt med fallet är att ungdomarna själva både odlat och sålt cannabis, säger Aro-Heinilä.

- Det är ungdomarna själva som både använder och säljer cannabis, inga vuxna är inblandade. Det är lättare att få tag på cannabis i dag och det talar nog om att odlingen av cannabis hemma har ökat.

Utredningen inleddes när två ungdomar blev fast för cannabis under festivalen Down By The Laituri i Åbo i somras. Nu är nästan hundra ungdomar i Åbo, Reso och Lundo misstänkta för drogbrott. Utöver cannabis har polisen också stött på ecstasy i samband med utredningen.

Attityden till cannabis har blivit positivare bland ungdomar och droger förekommer ofta på hemmafester, säger Aro-Heinilä. Han berättar att grupptrycket gör svårt att säga nej till droger och rädslan för att åka fast är liten bland ungdomarna.

Aro-Heinilä har jobbat med drogbrott sedan 1996 och enligt honom har han aldrig tidigare stött på en så omfattande droghärva bland minderåriga. I Lundo blev ett 40-tal ungdomar fast för drogbrott 2011 och för några år sedan uppdagades ett lika stort fall bland elever vid Puropellon koulu i Åbo.

Årligen åker cirka 130-150 minderåriga i Egentliga Finland fast för narkotika.

Utredningen kring knark- och ungdomshärvan i Åbo drar ut på tiden

Kattanelever i Åbo fast för knarkbrott

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland