Hoppa till huvudinnehåll

EU: Tolv sätt att förebygga cancer

Grönsaksskörd på Västankvarn
Råd 5 av 12: Följ en sund diet. Grönsaksskörd på Västankvarn Bild: Yle / Maria Wasström grönsaksskörd

I Finland drabbas var tredje invånare i något skede av sitt liv av cancer. Upp till hälften av de här fallen kunde ändå förebyggas - genom sunda livsvanor och andra personliga val.

För att hjälpa folk att välja rätt har EU nu alltså uppdaterat sina rekommendationer för hur man ska leva för att minska riskerna för cancer. Listan bjuder ändå inte på så väldigt stora överraskningar. Här har vi den i en något förkortad form:

1) Rök inte. Använd inte någon form av tobak.
2) Gör ditt hem rökfritt. Stöd en rökfri policy på ditt jobb.
3) Se till att ha en sund kroppsvikt.
4) Var fysiskt aktiv alla dagar. Begränsa tiden du sitter.
5) Följ en sund diet.
6) Om du dricker alkohol, begränsa intaget.

Grekland
Grekland Bild: Orestis Panagiotou / EPA södern

7) Undvik för mycket sol, speciellt för barn. Använd solkräm.
8) Skydda dig själv mot carcinogena ämnen på ditt jobb.
9) Ta reda på om du utsätts för hög radonstrålning i ditt hem, och se till att minska höga radonhalter.
10) För kvinnor:
- Amning minskar risken för bröstcancer
- Hormonbehandling ökar risken för bröstcancer
11) Se till att dina barn blir vaccinerade mot hepatit B och humant papillomvirus (flickor)
12) Ta del av organiserad cancerscreening när det gäller
- tarmcancer (män och kvinnor)
- bröstcancer (kvinnor)
- livmodercancer (kvinnor)

Till största delen handlar det alltså om minst sagt bekanta rekommendationer. Det enda riktigt nya på EU-listan gäller kvinnor och bröstcancer, det vill säga nu har det slagits fast att man kan minska risken för bröstcancer genom att amma sina barn, och genom att undvika hormonbehandling under övergångsåldern.

man som löper
man som löper Bild: YLE springning

På Cancerregistret i Finland vill man ändå tro att de här råden kan vara till hjälp i kampen mot cancer.

- Tanken är att man på det här sättet kan visa befolkningen att det finns ganska enkla saker man kan göra för att förebygga cancer, säger Cancerregistrets direktör Nea Malinen.

Också samhället har ett ansvar

I EU:s rekommendationer ligger vikten alltså på personliga val. På cancerorganisationerna i Finland vill man ändå också betona att allt ansvar inte kan ligga på individen - också samhället har en roll och ett ansvar när det gäller att förebygga cancer. Enligt Malinen är det samhällets roll att göra det både attraktivt och lätt att välja "rätt".

- När det till exempel gäller att få folk att välja hälsosamma produkter så kan man ju genom skatter antingen höja eller sänka priset på olika varor, som när det gäller skatten på tobak, alkohol och socker.

Malinen tycker också att det borde satsas mer på att göra kollektivtrafiken attraktiv, så att folk i högre utsträckning skulle lämna bilen hemma och promenera och röra på sig mera. Ett annat exempel tar hon från Danmark, där man har gjort det lätt att röra sig med cykel till och med i centrum av Köpenhamn. Överhuvudtaget ser Malinen att politikerna kunde göra mer.

- Jo, det tycker jag nog. De kunde själva fungera som goda exempel för hur de här råden kan utnyttjas i vardagslivet, och visa på att hälsosamma val kan vara både attraktiva och lätta, och sådana som man gärna gör.

Läs också