Hoppa till huvudinnehåll

Finland från mörker till ljus

Det var en revolution att kunna se bättre.

Det är egentligen en så försvinnande liten stund vi har haft elektrisk belysning, i förhållande till hur länge människan funnits.

För Finlands del var vi ganska tidigt ute, vilket berodde mer eller mindre på en slump. Det handlar om en fabriksson vid textilfabriken i Tammerfors och hans kopplingar till Edison. Den Edison.

Historien om elbelysningen är samtidigt en historia om ond bråd död för många av dem som under de första årtiondena var med om att hantera elektricitet och bygga ut det nya elnätet. Elrelaterade olyckor, även med dödlig utgång, var vanliga under första halvan av 1900-talet.

Elbelysningen blev också en splittrande kraft. Där elden och oljelampan tidigare samlade folk kring värme och sken så medförde elbelysningen att folk plötsligt kunde sitta ensamma var för sig i olika rum. Ja de facto har belysningen gjort att vi tillbringar allt mer tid inomhus. Mer än vad som kanske är hälsosamt. Detsamma gäller de djur vi föder upp inom livsmedelsindustrin, liksom även de grödor vi håller i växthus, te.x. med den nyaste led-belysningen.

Samtidigt kan vi ju inte backa. En operationssal med levande ljus är ingen bra ide. Eller en totalt mörklagd stad. Eller en kvällsmiljö där solen bestämmer inte bara sina rörelser utan också dina. Våra förfäder har varit i den situationen, som förövrigt många utvecklingsländer ännu delvis befinner sig i.

Elbelysningen har hur som helst förändrat samhället, kanske mer än man först kommer att tänka på. Vad tycker du? Titta och avgör.

Nyligen publicerat - Vetenskap