Hoppa till huvudinnehåll

"IS har dödat min bror"

Helsingforsbon Khallata Demir är rädd för att också hennes andra bror ska dö i striderna mot terrorgruppen IS. En av hennes bröder dog för ett år sedan och nu deltar en annan i striderna mot IS i Kobane.

- Han svarar inte i telefon. Jag ringer upp honom flera gånger per dag men han svarar inte, säger Khallata Demir hemma i sin bostad i norra Helsingfors. Hon har svårt att sova om nätterna.

Flera gånger om natten kollar hon nätet för att se om det har publicerats nya fotografier på de som omkommit i striderna.

khallata demir, kurd, syrien
Khallata Demir försöker ringa sin bror varje dag khallata demir, kurd, syrien khallata demir

Hennes bröder har stridit för den kurdiska YPG-styrkan som är kopplad till den militanta kurdiska gruppen PKK som i sin tur är terroriststämplad av Turkiet, USA och EU.

Bröderna skulle aldrig ha gått med i YPG om det inte varit för att IS tog över by efter by i deras hemtrakt. De kände att de måste försvara de civila - kvinnorna och barnen. De är inga soldater, säger Khallata.

khallata demir, kurd, syrien
Khallata Demirs bror dog för ett år sedan khallata demir, kurd, syrien khallata demir

I september ifjol dog den ene brodern i Tell Abiad, en strategiskt viktig stad i Syrien vid gränsen till Turkiet. Han var endast 24 år gammal och hade nyss gift sig och fått barn.

- Han hann aldrig leka med sitt barn, som bara var några månader gammalt då han dog.

Khallata har svårt att hålla tårarna tillbaka. Det värsta är oron för brodern som strider i Kobane. Hon har inte hört av honom på flera veckor.

För ett tag sedan skadades han svårt i armar och ben. Han hade stora öppna sår som behövde sjukhusvård.

khallata demir, kurd, syrien
Khallata Demirs bror, till höger, strider på kurdernas sida i Kobane khallata demir, kurd, syrien khallata demir

- Vi försökte få hjälp åt honom men Turkiet vägrade släppa in honom för vård, säger Khallata uppgivet.

Enligt henne hjälper Turkiet endast sårade IS-krigare. Det finns till och med egna sjukhus för dem på den turkiska sidan och turkiska ambulanser kommer efter dem.

- För oss kurder gör de ingenting. Turkiet tillåter IS mörda oss.

Turkiet stöder IS

Det är väl känt att Turkiet har tillåtit jihadister korsa gränsen till Syrien. Under de senaste tre åren har tusentals utländska krigare lätt kunnat ta sig till Syrien och vidare till andra delar som kontrolleras av den Islamiska staten.

Turkiet har, efter påtryckningar från omvärlden, vidtagit åtgärder för att kontrollera gränsen bättre. Ändå har de inte gjort tillräckligt.

Kristiina Koivunen, som skrivit flera böcker om Turkiet och kurdernas situation, är förvånad över att det skrivs så litet om Turkiets samarbete med terrorgruppen IS.

kristiina koivunen, kurder, turkiet
Kristiina Koivunen kristiina koivunen, kurder, turkiet kristiina koivunen

- Turkiet har inte bara tillåtit jihadister korsa gränsen utan de har också försett IS med vapen och utbildat dem militärt. De har dessutom stoppat den humanitära hjälpen från att nå fram till kurderna. I Turkiets intresse ligger att IS går åt kurderna. Turkiet oroar sig för att PKK stärks och slår tillbaka med attacker på turkisk mark, att de ökar kraven på mer autonomi.

Koivunen, som förklarats persona non grata i Turkiet år 2006, bekräftar också uppgifterna om sjukhus upprättade på den turkiska sidan som är avsedda endast för IS-krigare.

- Om Turkiet skulle delta i det internationella samarbetet skulle de här jihadisterna lätt kunna gripas och överlämnas för att ställas inför rätta. Så sker ändå inte.

De turkiska stridsvagnarna har inte heller rört sig en millimeter trots omvärldens krav på att Turkiet ska ingripa.

Det hotande massmordet på kurder eller det turkiska parlamentets klartecken för ett militärt ingripande har inte fått Turkiet att blanda sig.

- Det är svårt för premiärminister Recep Tayyip Erdoğan att avsluta ett samarbete med IS efter att det påbörjats, säger Koivunen.

Forskaren Toni Alarinta vid Utrikespolitiska institutet håller med om att Turkiets situation är ytterst komplicerad. Turkiet vill inte stärka Assad-regimens position i Syrien genom att ingripa militärt mot IS och de vill inte heller stärka de kurdiska milisernas position.

- Erdoğan ser PKK som ett större hot än IS, säger Alarinta.

Alarinta är oroad över det stora antalet turkar som har rekryterats av IS. Terrorgruppen IS har slagit rot på många håll i Turkiet och rekryterar folk.

- Speciellt i fattiga områden på landsbygden och i de fattiga kvarteren i Ankara och Istanbul, säger Alarinta. IS kan ha rekryterat tusentals turkiska krigare från Turkiet och de här krigarna utgör ett hot mot den interna säkerheten.

Erdoğans dolda agenda kan slå hårt tillbaka mot Turkiet.

Redan nu har ett fyrtiotal människor dött då kurder och polisen drabbat samman på olika håll i Turkiet. Om Kobane faller kommer kurdernas raseri att öka och hela sydöstra Turkiet befaras fatta eld. Fredsprocessen mellan den turkiska staten och PKK som påbörjades i slutet av år 2012 hotas också begravas.

Flygangrepp mot IS i Kobane på måndagen.
Kobane, sett från den turkiska sidan Flygangrepp mot IS i Kobane på måndagen. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU kobani

Mardrömmar

Khallata Demir förstår inte varför omvärlden inte gör något. Kobane är i akut behov av vapen och stridande om staden ska kunna förvara sig mot IS-krigarna.

FN har vädjat till Turkiet att släppa in kurder som vill in och strida. Vissa är flyktingar som vill återvända för att strida, andra är kurder från Turkiet som vill hjälpa sina medbröder.

kobane, kartta
kobane, kartta Bild: Yle, Google Earth kartta

Runtom i världen demonstrerar kurderna för att omvärlden ska öppna sina ögon, Khallata har deltagit i demonstrationerna i Helsingfors.

Också hennes tolvåriga son Huseyn varit med. Han är orolig för sin mamma och säger att hon gråter varje dag.

Huseyn Demir, kurd, syrien
Huseyn Demir Huseyn Demir, kurd, syrien huseyn demir

- Jag vet inte så mycket om vad som händer i Kobane. Mina föräldrar vill inte att jag ska se på nyheter eller få veta för mycket för då får jag mardrömmar, säger Huseyn.

Läs mera:
Turkiet ger sig in i kriget mot Islamiska staten
Turkiet trappar upp mot Islamiska staten
Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten
Sadism - ettt effektivt vapen

Läs också